Slecht zijn in vakantie vieren: is dat erg?

Bron Pixabay

Van tevoren klonk het heerlijk om een groot deel van de zomer vrij te zijn. Na de drukte van de dagelijkse dingen was het bijna onvoorstelbaar om compleet lege dagen te hebben. Toch is het me slecht gelukt om echt bij te komen. Hoe kan dat nou?

De drukte van het normale leven

Buiten de zomervakantie om leidt ik een vrij druk leven. Aan de ene kant is dat niet zo fijn. Je hoort wel eens mensen zeggen dat ze ‘lekker druk’ zijn, terwijl 24/7 mentaal en fysiek bezig zijn helemaal niet goed voor je kan zijn. Op een gegeven moment is je energie op. Aan de andere kant vind ik mijn drukke leven totaal niet verschrikkelijk. Natuurlijk zou het wat rustiger mogen, maar ik doe dingen omdat ik ze zelf wil, omdat ik doelen heb die ik wil bereiken. Op dit moment staan mijn studie en de toekomst centraal. Mijn frequente tripjes naar de uni dragen daar direct aan bij. Het werk wat ik doe zorgt ervoor dat ik het collegegeld kan betalen en dat ik ervaring op kan doen. Bovendien zijn zowel studie als werk leuke bezigheden.

Rust nodig?

Hoe leuk, interessant of nodig de dagelijkse bezigheden ook zijn, af en toe is een pauze hard nodig. Aan het einde van een blok en zeker aan het einde van het studiejaar loopt de druk toch een beetje erg hoog op. De eerste week van de vakantie is dan altijd heerlijk. Meestal begin ik met een grote schoonmaak- en opruimsessie. Dat voelt goed, alle oude rommel weg en schoon om vervolgens fris verder te gaan. Daarna heb ik nog allerlei activiteiten en klusjes die eigenlijk eerder hadden moeten gebeuren, maar waar eerder geen tijd voor was. De oplettende lezer heeft vast al opgemerkt dat ik nergens ‘onderuit gezakt op de bank zitten’ als activiteit genoemd heb. Ik kan simpelweg niet stilzitten. Dat heeft als gevolg dat ik na 2 à 3 weken vakantie eigenlijk wel weer zin heb om aan de slag te gaan. Nietsdoen of vrij nutteloze dingen doen geven me dan juist een rusteloos gevoel. Van bijkomen is er op dat moment totaal geen sprake meer. Het kost eerder energie om te bedenken wat ik eens zal gaan doen.

Geen vakantiemens

Ik kan eigenlijk niet anders zeggen dan dat ik ronduit slecht ben in vakantie vieren. Natuurlijk is het erg fijn om niet iedere dag een volgepland schema te hebben. Ik vind het ook heerlijk om mensen te kunnen zien waar ik al een tijd niet mee heb afgesproken. En toch… Ik heb de drukte gewoon nodig. Mijn dagelijkse bezigheden geven me energie doordat ik een duidelijk doel heb. Ieder stapje dichterbij voelt lekker. Ik moet wel oppassen dat ik daardoor geen workaholic word, want ik heb absoluut geen bodemloze put aan energie. Maar, nog anderhalve week en dan beginnen de dagelijkse dingen weer ;)

Liefs,

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.