Daar stond ik dan…

Bron Pixabay

…met de scalpel in mijn handen. Voor me lag het lichaam van een vrouw die ruim twee maanden geleden was overleden. Haar besluit om haar lichaam aan de wetenschap te doneren, maakt dat ik nu door haar anatomie kan leren.

Eerst even wat achtergrondinformatie. Zoals je wellicht al weet, studeer ik geneeskunde. Vanaf het begin van mijn studie kregen we practica anatomie. Dit houdt in dat je in stoffelijk overschotten mag kijken die al opengemaakt zijn. Dat was eigenlijk al heel bijzonder, want dat zijn dus allemaal mensen geweest die geen gewone begrafenis of crematie hebben gewild. In plaats daarvan schonken zij hun overleden lichaam aan de wetenschap. Ik ben daar erg dankbaar voor, want ik heb erg veel geleerd van de uren op snijzaal.

Tot nu toe mochten we alleen maar kijken en aanraken, al het snijden was al gedaan. Er is echter een zomercursus bedacht voor de mensen die toch graag willen ervaren hoe het is om als chirurg te werk te gaan. Er zijn vier regio’s waar je uit kon kiezen en ik ging voor abdomen (buik). Ik had al het een en ander gezien bij alle practica die ik tot dusver heb gehad en ik ben op zich wel gewend aan het bezig zijn met dode mensen. Deze cursus voelde toch wel een beetje anders. Snijden in een gave huid wierp een kleine drempel op. Ik kan niet heel goed omschrijven waarom precies, maar misschien kun je je er iets bij voorstellen. Ik hield mezelf op een gegeven moment voor dat dit de keus was van die persoon, gemaakt toen ze nog in leven was. Wellicht was het een soort laatste wens. Met dat in mijn achterhoofd werd het wat minder lastig.

Na de eerste twijfels stond ik toch met scalpel en chirurgisch pincet de spierlagen te beoordelen en te scheiden. Ineens kwam de droge anatomie van het boek min of meer tot leven. Het was meteen een extra bewijs dat anatomische plaatjes eigenlijk enorm misleidend zijn, want iedereen ziet er ook van binnen heel anders uit.

Een hele bijzondere ervaring.

Liefs,

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.