DIY PLANTENHANGER // Simpele versie van macramé

Heb je wat draad over, een saaie muur of een overschot aan planten (of alle drie)? Dan is deze DIY wat voor jou. Macramé is een oude methode om een plantje op te kunnen hangen. Deze variant is totaal niet moeilijk en het resultaat mag er zeker wezen.

Wat heb je nodig?

Met niet al te dun draad/touw, een schaar en natuurlijk een plantje ben je al compleet. Je kunt eventueel nog een meetlint, een metalen ring, kralen en een kam gebruiken, maar dat hoeft niet. Wat je met die spullen kunt doen, komt later aan bod.

Zo maak je het

 

 1. Knip acht draden af van ieder ongeveer een meter lang (voor een klein plantje). Het is handig om van tevoren te bedenken hoe en waar je plant moet hangen, dan kun je inschatten hoe lang de draden moeten zijn. Tel daar wel ongeveer 15 cm bij op, aangezien je straks gaat knopen.
 2. Knoop de draden bij elkaar in een stevige knoop. Je kunt trouwens ook vier dubbel zo lange draden nemen en deze door een metalen (sleutel)ring halen. Dit kan makkelijker zijn bij het ophangen, bijvoorbeeld als je te maken hebt met een erg korte spijker/schroef.
 3. Verdeel de draden in vier paren. Maak een knoop in ieder paar. Deze knopen moeten op dezelfde hoogte zitten. Ik maakte dit keer geen lange plantenhanger, dus ik maakte de knopen op grofweg 20 cm van de bovenkant af. Mocht je jouw hanger aan het plafond willen hangen, dan zou ik beginnen met acht draden van 2 m en de eerste rij knopen pas na een meter of verder maken.
  Tip tussendoor: voor de eerste keer kun je ervoor kiezen om de knopen niet te strak te maken. Zo kun je proberen hoe het staat en daarna nog aanpassingen doen.
 4. Neem van paar 1 en paar 2 ieder één draad en maak daar een knoop in. Zorg ervoor dat de afstand tussen de bovenste knopen en de nieuwe knoop ongeveer 5 cm is.
 5. Ga verder met de rest van de draden: knoop de overgebleven draad van paar 2 samen met een draad van paar 3. Paar 3 gaat dan weer samen met paar 4. De overgebleven draad van paar 4 knoop je samen met de overgebleven draad van paar 1. Let goed op of de nieuwe rij knopen allemaal op dezelfde hoogte zitten. 
 6. Nu heb je een soort zigzag als op bovenstaande foto. Onderaan zie je dat er vier nieuwe paren zijn ontstaan. Met die paren doe je eigenlijk precies hetzelfde als eerder. Kijk goed welke paren buren zijn, neem van ieder paar een draad en maak daar weer een knoop in. Wederom moet de afstand tussen de vorige rij knopen en de nieuwe zo’n 5 cm zijn.
 7. Herhaal het maken van knopen totdat je een soort visnet hebt gemaakt waar je plant in past. Voor zo’n klein plantje als die van mij heb je genoeg aan 2 à 3 rijen knopen, voor een wat grotere plant zou ik voor minstens vier gaan. Zoals je kunt zien, maakte ik hier vijf rijen knopen, want het soort plant dat ik gebruik groeit mégasnel. Het is wel gezellig als ‘ie over een jaar nog steeds in de lucht kan dobberen.
 8. Sluit af met een knoop in alle draden. Deze knoop moet stevig zijn, want hier rust je plant op.
 9. Schuif je plant voorzichtig in het mandje/de tunnel van draad die je zojuist hebt geknoopt.

Even ophangen en klaar! Als je het niet helemaal eens bent met hoe het eruit ziet, kun je altijd de knopen eruit halen en het ontwerp veranderen.

Extra tips

 • Als je liever een mandjeseffect wil, kun je de afstand tussen de rijen knopen iets minder groot maken.
 • Je kunt er ook kralen tussen doen.
 • Bij een andere plantenhanger heb ik de uiteinden van de draden aan de onderkant doorgekamd, zodat het meer een pluim werd. Wat je wil, het kan allemaal. Tot zover mijn levensadvies.
 • Een hangplant past het beste hierin. Mijn plantje krijgt allemaal lange sprieten die straks tussen het draad door naar beneden gaan hangen, dat vind ik zelf ook mooi.
 • Maak een hele lading in verschillende lengtes en hang deze in een groep op. Zo krijg je een collage van planten die er erg gaaf uitziet.

Ben je toe aan wat meer uitdaging? Ga dan eens voor de ‘echte’ macramé. Hierbij worden uitgebreidere knopen en technieken gebruikt. Dat kost wat meer tijd en gepriegel, maar het ziet er wel echt mooi uit. Kijk bijvoorbeeld eens op wolplein voor wat inspiratie en heldere instructies.

Liefs,

Iris

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “DIY PLANTENHANGER // Simpele versie van macramé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.