Hoe groen ben ik bezig? (+tips)

Het is niet mijn doel om compleet vegan/biologisch/ecologisch verantwoord door het leven te gaan, maar ik wil toch zo veel mogelijk proberen om toch mijn steentje bij te dragen aan deze aardbol. Die moet nog wel een aantal millennia bewoonbaar blijven, zie je. Daarom leek het me leuk om even de ‘groene balans’ op te maken en die te delen, samen met wat tips van mij.

Vervoer

Als je kijkt naar vervuilende vervoersmiddelen, kom ik er best goed vanaf. Ik pak vaak mijn fiets en voor de rest gebruik ik het ov. Gek genoeg is de uitstoot van openbaar vervoer niet per se minder dan wanneer je met de auto zou gaan. Gelukkig is het vervoersbedrijf pas begonnen met elektrische bussen en dat is natuurlijk wel een stuk beter. Verder rijd ik af en toe met iemand mee (mijn rijbewijs komt vast, ooit, ergens in de toekomst). Misschien wel de allerbelangrijkste factor is dat ik nog nooit met het vliegtuig heb gereisd. Ik kan me herinneren dat ik, járen geleden, bij aardrijkskunde een opdracht kreeg waarin je een wereldreis moest plannen die zo min mogelijk uitstoot leverde. Ieder vervoermiddel moest aan bod komen. Het moraal van dit verhaal is dat je alleen een soort van goed uitkwam als je de kortste afstand per vliegtuig deed. Maar ja, om nu per cruiseschip naar Australië te gaan?

Voeding

Ik ben vegetariër en dat scheelt een berg op het gebied van duurzaamheid. Wist je dat een dag geen vlees/vis eten net zo veel water bespaart als een maand lang niet douchen? Een maand! De reden is heel simpel: de dieren die ik niet eet hoeven geen water te drinken of voedsel te eten (wat bij het produceren ook water kost). Bovendien komt er geen slachthuis aan te pas, wat net zo’n watervretend iets is. Het zou nog beter zijn om veganist te worden, daarmee put je weer veel minder bronnen mee uit. Dat gaat mij nog wel een stapje te ver. Ik zou eieren en kaas nu niet kunnen laten staan. Ik kies wel bijvoorbeeld steeds de veganistische optie in restaurants, als dat kan. Biologisch voedsel blijft lastig, simpelweg omdat dat vrij duur is.

Spullen

Om eerlijk te zijn, zou hier nog veel verbetering kunnen plaatsvinden. Ik houd absoluut niet van zomaar dingen weggooien. Ik doneer het liever of ik recycle het. Het is ook niet mijn bedoeling om bijvoorbeeld kleding te kopen die waarschijnlijk niet langer dan een seizoen meegaat. Echter, ik let niet zo op hoe iets geproduceerd is en waar. Als ik in de kast kijk, zie ik slechts één biologisch shirtje. Waar ik wel op let, is elektronica. Ik heb geen tv en mijn oude Nokia gaat inmiddels bijna negen jaar mee. Ik vind het ook niet fijn als shampoo of douchegel allemaal overbodige rommel bevat. Plastic scrubdeeltjes, in tandpasta of in gewone scrub, gebruik ik zelf totaal niet.

Er zijn natuurlijk nog een stapel onderwerpen te verzinnen, maar dit leken mij de belangrijkste categorieën. Dit zijn de belangrijkste tips die ik je mee wil geven:

  • Kijk eens naar reisbestemmingen dichtbij, dat scheelt een vliegreis
  • Fietsen en lopen helpt enorm en het is ook goed voor jezelf
  • Eet minder of geen vlees en vis
  • Probeer af en toe een dagje veganistisch te eten, of kook eens een vegan maaltijd
  • Investeer liever in iets dat lang meegaat, in plaats van een product dat snel onbruikbaar is
  • Zie groener leven als een uitdaging, niet als een zware last op je schouders

Tot slot, maak het jezelf vooral niet te moeilijk! Als je per direct van vliegende carnivoor een eco/bio veganist wil worden, zul je het waarschijnlijk niet lang volhouden. Ga liever stapsgewijs aan de gang met iets waarvan jij denkt dat het zal lukken.

Liefs,

Iris

Advertenties

2 gedachtes over “Hoe groen ben ik bezig? (+tips)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.