Het verhaal krijgt een vervolg

Hey daar. Wellicht heb je even geleden het artikel gelezen met mijn reactie op de uitzending van kassa, waarin uitvoerig werd besproken over waarom de FreeStyle Libre niet vergoed wordt. Meer informatie kun je in dat artikel vinden. Maar, het verhaal is nog niet afgelopen. Daarom heb ik vandaag een kleine update met niet al te best nieuws.

Om je nog even snel bij te praten: de Freestyle Libre is een apparaat waarmee je als het ware je bloedsuiker kunt scannen. Mensen met diabetes, met name die met type 1, prikken dagelijks hun vingers lek. De Libre bestaat uit een sensor die je eens per twee weken inschiet. In die twee weken hoef je alleen maar met de scanner langs de sensor om te weten wat je bloedsuiker is. Enorm handig én je krijgt meteen te zien hoe je bloedsuikers in de afgelopen uren waren, zodat je ook weet of je stijgt of daalt. Dat scheelt een hoop narigheid en het geeft een stuk meer controle, wat met name op de lange termijn complicaties en ziekenhuisopnames scheelt.

O ja, nog een klein detail. De Freestyle Libre wordt namelijk niet vergoed, aangezien het Zorginstituut Nederland beweert dat de effectiviteit niet voldoende bewezen is. Dat brengt mij op het tweede detail en dat is dat de Libre in een groot deel van Europa al jaren wordt vergoed en daar goede resultaten levert. In Nederland kun je het nu doen met zelf maandelijks 130 euro neertellen als je dit wil. Lang niet iedereen kan dat.

Het Zorginstituut Nederland besloot niet haar standpunt in de uitzending van Kassa te verdedigen, ze vermeden liever de discussie. Wel zijn ze later met een besluit naar buiten gekomen. Dat luidt dat ze de sensor wel willen vergoeden, maar alleen voor kinderen van 4-18 jaar. Verder zijn er uitzonderingen voor zwangeren/vrouwen met een zwangerschapswens en zeer slecht instelbare diabeten. Statistiek is niet mijn grootste talent, maar op die manier sluit je een enorme groep mensen uit die er erg veel baat bij zouden hebben. Juist hen, want complicaties en dergelijke ontstaan doorgaans op latere leeftijd. Alsof dat géén geld kost.

Er zijn gelukkig wel twee lichtpuntjes. De eerste is dat dit voorstel slechts een concept is. Er moeten nog meerdere partijen op reageren en allerlei verenigingen praten op het Zorginstituut in om haar in te laten zien dat dit zo niet gaat werken. Het definitieve besluit wordt echter pas in maart genomen en in april publiceert het instituut pas de uitkomsten. Dat duurt natuurlijk veel te lang. Het tweede punt heeft met mij te maken is een tikje cru. Ik noemde al even dat mensen die nogal slecht ingesteld zijn ‘kans’ maken op het krijgen van een vergoeding voor de Freestyle Libre. De slechte instelling wordt gemeten aan de hand van het HbA1c, een waarde die iets zegt over de gemiddelde bloedsuiker van de afgelopen weken. Men is van plan om de grens voor vergoeding op een HbA1c van 64 mg/dL te zetten. Dat van mij is nog tien punten hoger, ondanks uitvoerige pogingen om het lager te krijgen. Alleen, stel dat ik de sensor krijg, dan vraag ik me sterk af hoe het zal gaan als het HbA1c daalt. Zo van: ‘U bent nu goed ingesteld, dus lever het ding maar weer in.’ Dan gaat het weer slechter, kom ik opnieuw in aanmerking en zo jojo’en we er vrolijk op los. Nou ja, dat hele idee is toch nog toekomstmuziek.

Ik hoop zo snel mogelijk een wat positiever bericht te kunnen plaatsen. We gaan het zien.

Liefs,

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.