Update // Wasroutine haar

Een hele tijd terug heb ik flink geëxperimenteerd op het gebied van het wassen van mijn haar. Ik rekte het wassen op tot eens in de twee weken en ik gebruikte onder andere azijn en baksoda in plaats van shampoo. Inmiddels is er wel weer het een en ander veranderd. Ook weet ik nu een heel stuk beter wat wel en niet werkt.

De doorgewinterde lezer heeft ze misschien een eeuwigheid geleden al gezien, maar ik kan me voorstellen dat je niet in de krochten van de archieven van deze site bent gedoken. Maar, ik heb twee jaar geleden een tijdje gevogeld zonder shampoo (een half jaar zelfs). Daarnaast heb ik een scala aan alternatieven voor shampoo getest, met mijn mening er uitgebreid bij.

Wat ik in mijn haar smeer

De tijd tussen twee wasbeurten werd op een gegeven moment steeds langer. Ik heb het zelfs een tijd volgehouden met een wasbeurt in 2,5 week, later zakte ik terug naar eens in de twee weken. Dit heb ik redelijk lang zo gedaan, totdat ik het de laatste paar dagen zat was. Het was niet echt ernstig vet, maar het wilde niet goed zitten. Daarom ben ik nu al enige tijd overgegaan op een ritme van iedere week wassen. Dat is lekker makkelijk te onthouden (bij mijn oude routines was ik op een gegeven moment dagen aan het tellen om niet ‘te vroeg’ te wassen) en ik kan het beter afstemmen in mijn weekritme. Zondag = wasdag, hupsakee. Ik wil het absoluut niet vaker wassen, want dat vindt mijn hoofdhuid een slecht plan. Bovendien wordt het pas op zondag zelf een tikje apartig en vet.

Shampoo (of niet?)

Qua shampoo is er ook het een en ander veranderd. Tijdens mijn experimenten kwam ik er al achter dat baksoda en azijn op zich wel werken, maar ook onhandige neveneffecten hebben. Baksoda is bijvoorbeeld erg agressief, iets wat je niet op een tere hoofdhuid wil smeren. Het is ook niet erg handig te verdelen als je veel haar hebt. Azijn was een stuk beter, mijn haar werd er ook zachter van. Echter, na een tijdje werd ik zowat donkerblond in plaats van bruin. Als ik dan toch iets aan mijn haarkleur zou veranderen, heb ik liever een tint donkerder dan lichter.

Ik gebruikte ongeveer een jaar shampoo van Sebamed. Eigenlijk zou het woord hier tussen aanhalingstekens moeten staan, want kun je een substantie zonder siliconen, zeep, parfum en SLS wel shampoo noemen? Het was superneutraal spul in ieder geval. Dat klinkt alsof mijn haar daardoor een enorme opleving had moeten krijgen. Het werd alleen steeds droger. Ik dacht niet dat het aan de shampoo lag, maar toen na 3/4 jaar de fles van 200 mL op was (voordeeltje van mijn wasfrequentie), besloot ik om iets anders te testen. Bij de drogisterij haalde ik babyshampoo, ook zonder alle eerdergenoemde rommel erin. Mijn filosofie was dat ik nog nooit een klein kind met gespleten punten had gezien en dat het daarom wel zou werken. Tot nu toe ben ik er best tevreden mee. Ik heb wel conditioner aangeschaft, iets wat ik een jaar geleden nooit gedaan zou hebben. Maar ja, mijn punten zijn nu eenmaal niet zo best en ik wil niet dat het erger word. Mijn eerdere alternatief voor conditioner, olijfolie, werkt namelijk niet erg goed.

Conclusies

Geen experiment zonder conclusie: wat heb ik hier van geleerd?

  • Ten eerste weet ik nu dat ik niet bang hoef te zijn als ik geen shampoo in huis heb, aangezien er prima alternatieven in het keukenkastje staan.
  • Verder is het erg voordelig om minder vaak een wasbeurt te plannen. Als je twee flessen per jaar gebruikt, bespaar je toch aardig wat.
  • Tot slot kwam ik erachter dat minder vaak wassen er uiteindelijk tot kan leiden dat mijn haar nauwelijks vet wordt. Super!

Ik weet vrijwel zeker dat ik op den duur met nieuwe ‘wasproeven’ ga beginnen, maar voor nu ben ik tevree.

Hoe vaak was jij je haar?

x Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.