Geneeskunde // Wat wil ik later worden?

Foto Pixabay

‘Wat wil je later worden?’ is zo’n typische vraag die je grofweg je hele leven gesteld krijgt, totdat je daadwerkelijk ergens wordt aangenomen. Over mezelf heb ik deze vraag al een paar keer hier beantwoord. De vaste lezer zal inmiddels ook wel weten dat ik graag arts wil worden. De studie Geneeskunde is dan op zich wel een duidelijke aanwijzing voor toekomstwensen. Maar nee, juist nú krijg ik deze vraag vaak te horen. Dus, wat wil ik dan worden?

Na zes jaar studeren ben je niet ineens arts. Nou ja, eigenlijk wel, maar je kunt in feite nog niet zo veel. Daarvoor is toch echt een specialisatie nodig. Zeker als je een heel populaire richting kiest, moet je zo ongeveer overgaan tot het afstaan van lichaamsdelen om toegelaten te worden. Promoveren, bestuursjaren en een paar jaar ervaring in die hoek wordt erg gewaardeerd. Pas na dat traject ben je een arts die echt een duidelijk vak uitoefent. Het is daarom niet zo gek dat ik goed na wil denken voor het zover is.

Ik denk zelf op het moment dat ik graag internist wil worden, misschien met subspecialisatie nefrologie (nieren) of endocrinologie (hormonen). Interne geneeskunde is redelijk algemeen, want het gaat zo’n beetje over alle aandoeningen die niet met alleen één lichaamsdeel/orgaan te maken hebben. Je kunt daarom niet bij een patiënt een röntgenfoto maken en meteen zeggen wat er aan de hand is. Je hebt het verhaal van de patiënt, lichamelijk onderzoek, bloed, urine en misschien nog wel meer en daaruit moet je het raadsel zien op te lossen. Laten we voor het gemak zeggen dat ik puzzeldokter wil worden. Er is wel een klein probleem: ik ben lang niet de enige die internist wil worden. De populariteit is wel iets minder dan bij kindergeneeskunde of heelkunde, maar je kunt niet met een vrijwel blanco cv instromen. Gelukkig is die van mij dat niet, maar wat ik nu heb is bij lange na niet genoeg.

Wat zou ik nog meer willen? Urologie lijkt me leuk. Misschien ben ik wel een beetje positief bevooroordeeld, want ik heb een paar jaar terug een dag meegelopen. De combinatie van mensen zien op de poli en het doen van kleine verrichtingen (sterilisatie bij de man en blaasonderzoeken bijvoorbeeld) leek me erg gaaf. Klinische geriatrie (ouderengeneeskunde) lijkt me ook leuk, want dan heb je patiënten met meerdere aandoeningen tegelijk die dan weer invloed hebben op elkaar. Ook flink puzzelen dus.

Over een paar jaar zou ik deze vraag misschien totaal anders beantwoorden, maar ik word in ieder geval arts. Dat was ook mijn eerste keuze na alle onlogische opties die ik had bedacht als klein kind. Dolfijnentrainer, sure :) Dat brengt mij op de vraag:

Wat wilde jij worden toen je klein was?

x Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.