Recepten

Recept ~ Simpele lunchsalade

Af en toe ben ik mijn doorsnee lunchideeën helemaal zat. Een beetje afwisseling tussen brood en yoghurt met fruit kan in ieder geval geen kwaad. Tegelijkertijd wil ik niet langer dan een kwartier ermee bezig zijn. Met dat in mijn achterhoofd is deze maaltijdsalade ontstaan. Bijkomend voordeel: je kunt meteen restjes opmaken. Heb je na een verjaardag komkommer, tomaatjes en olijven over? Het kan er allemaal in.

Voor de afgebeelde versie (1 persoon)

  • 80 gram macaroni of andere pasta, liefst volkoren
  • +/- 10 cm komkommer
  • 1 appel
  • 1 el yoghurt
  • 1 el olijfolie
  • Handje tomaatjes
  • Handje olijven
  • Handje radijsjes
  • Scheutje citroensap
  • Peper en zout naar smaak
  • Eventueel: (verse) kruiden die een beetje fris smaken, zoals peterselie, bieslook en dille

Ook lekker erbij:

  • 1 gesnipperde rode ui
  • Augurken
  • Restje sla
  • Restje gare groenten
  • Restje kaasblokjes (van die verjaardag bijvoorbeeld)
  • Gedroogde kruidenmengsels, zoals Italiaanse kruiden
  • Stukjes (gerookte) kip, zalm of tonijn (ik heb dit als vegetariër nooit getest, maar het zal vast wel smaken)

Naar smaak kun je de meeste dingen weglaten of vervangen. Voor een vegan variant laat je de yoghurt achterwege. Om het recept meer budget te maken, kun je bijvoorbeeld de citroensap uit zo’n knijpflesje nemen, vervangen door azijn of helemaal weglaten. Zonder pasta vult deze salade ook prima, zolang je wat meer van de rest toevoegt. Door zulke aanpassingen kun je de hoeveelheid makkelijk aanpassen om genoeg te hebben voor meerdere personen. Of je bent net zoals ik, dan kook je automatisch voor een heel dorp.

Werkwijze

  1. Kook de macaroni volgens de verpakking beetgaar.
  2. Snijd ondertussen de appel, komkommer, tomaatjes en radijsjes in ongeveer gelijke stukken. Meng dit met de yoghurt, olijven, citroensap, peper en zout.
  3. Indien van toepassing: snijd of knip de verse kruiden en meng dit met de rest. Voeg anders gedroogde kruiden toe.
  4. Giet de macaroni af en meng dit meteen met de olijfolie en de rest voor een lauwe variant. Wil je liever dat alles koud is? Laat dan de afgegoten pasta gemengd met de olijfolie even staan voordat je begint met het snijden van de overige ingrediënten.

Lunch je niet thuis? Als je de salade ’s ochtends maakt, kun je hem prima in een bakje meenemen. Eet smakelijk!

x Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s