Maffe onderzoeksfeitjes #14 ~ Gitaren op de operatietafel

Niet alleen in onderzoeksland, maar ook in de rest van de wereld gebeuren er dagelijks wel opmerkelijke dingen. Daarom lees je in deze rubriek vanaf nu niet alleen meer over wetenschappelijke feitjes. Alle andere rarigheden verdienen hier ook een plekje. En geloof me, mensen doen rare dingen.

Ben je nieuwsgierig naar de vorige afleveringen en die daarvoor?

Braaf beestje

Visualiseer een sprinkhaan. Een bidsprinkhaan om precies te zijn. Wat zie je dan voor je? Waarschijnlijk gewoon een groen beestje dat wat heen en weer hopt tussen plantjes en verder her en der wat eet en drinkt. Dat eten is wel iets waar wat interessants over is ontdekt. Je zou namelijk verwachten dat insecten plantaardig eten of kleine diertjes nuttigen. Echter, de bidsprinkhaan verwent zichzelf zo nu en dan met een vogel. Jup. Insect eet vogel en niet andersom. Geloof je het niet? Kijk maar.

Muzikale operatie

Als je je tijdens je operatie verveelt, kun je toch net zo goed gitaar spelen? Dat is niet bepaald wat er in werkelijkheid is gebeurd, maar de patiënt lag wel degelijk op zijn gitaar te tokkelen terwijl hij een hersenoperatie onderging. Hij had namelijk last van zijn vingers en de oorzaak van het probleem zit in de hersenen. Je kunt echter niet naar de hersenen kijken en precies zien welke kronkel verantwoordelijk is voor de problemen. De oplossing is om de patiënt een lokale verdoving te geven en door te laten gaan met de activiteit waar problemen bij optreden. Door stimulatie van hersengebieden kun je meteen zien of dat effect heeft en of het dus de goede plek is. Erg handig dus!

Slome jager

Na een Jurassic Parc marathon laat op de avond, is het niet heel raar om te dromen dat er zo’n grote dino achter je aan rent. Afgezien van het feit dat ze pittig uitgestorven zijn, hoef je je daar totaal geen zorgen om te maken. Wetenschappers hebben nog even een blik geworpen op het skelet van een T-rex en ze kwamen tot de conclusie dat het arme ding helemaal niet kon rennen (net als ik, yay!). Het is waarschijnlijk zelfs zo dat zo’n beest zijn benen zou breken. Dat is toch iets minder erg dan bij mij, want bij mij klappen mijn enkels dubbel. Driedubbele geruststelling hier :)

Teruggevonden

Het is nooit leuk om iets kwijt te raken, zeker als het enigszins waardevol of belangrijk is. Ben je op het moment iets kwijt? Geen zorgen, denk dan even aan dit verhaal. In 1965 studeerde een Amerikaanse man af en daarom kreeg hij een ring cadeau. Deze was hij vrij snel al kwijt. Op een dag vond een vrouw in haar tuin een ring met initialen erin gegraveerd. Dankzij een oud jaarboek kwam ze erachter dat de ring van die man was. Na 52 jaar kreeg hij dus zijn ring terug. Wat het nog extra interessant maakt, is dat de vindplaats van de ring op veertien uur rijden van de plek waar hij kwijtraakte lag. De moraal van het verhaal: heb geduld. En bedenk of je de vervoerskosten in dit geval zou willen betalen.

Autolampen 2.0

Ik dacht altijd dat dieven relatief kleine of goed te verstoppen objecten meenamen. Dit hoeft blijkbaar niet het geval te zijn. De politie in Lelystad keek een beetje gek op toen een klein, oud autootje voorbij reed met twee lantaarnpalen op het dak. Echt van die grote snelweglantaarns. Het zal je dan ook verbazen dat de bestuurder dronken was, geen geldig rijbewijs had én dat de auto al een tijdje geen garage van binnen had gezien. Maar toch. Genoeg lampen.

x Iris


Al deze bijzondere wetenswaardigheden komen van nu.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.