Alles over mijn opleiding Geneeskunde!

Na een razendsnel omgevlogen jaar heb ik mijn propedeuse binnen! Dit leek me een mooie gelegenheid om eens heel uitgebreid te vertellen over mijn opleiding: waarom ik het heb gekozen, waarom je het zou kunnen kiezen en hoe alles in elkaar steekt. Alvast een spoiler: het is heel leuk!

De opleiding zelf

In tegenstelling tot de meeste studies, duurt Geneeskunde een stuk langer. Iedere universitaire bachelor duurt drie jaar, daarna volg je een master naar keuze van meestal hoogstens twee jaar. Daar loopt het bij deze studie al anders. In principe rol je na drie jaar vooral biomedische theorie bijbehorende driejarige master in, waarin je coschappen loopt. Eigenlijk is die master een hele lange stage die je bij verschillende specialismes loopt. Na zes jaar ben je basisarts en moet je nog een aantal jaar door, afhankelijk van de specialisatie die je kiest. Dat kan zomaar nog eens zes jaar zijn ;) Ik studeer trouwens bij het VUmc, maar het traject is vrijwel hetzelfde bij de andere zeven UMC’s. Maar goed, zover ben ik nog niet. Ik zit nog in mijn bachelor. Dat klinkt misschien best saai, aangezien het leeuwendeel van de praktijk nog moet komen. Toch is het niet alleen stampen.

Bij het VUmc

Het jaar is opgedeeld in blokken van vier weken, met ieder een eigen onderwerp. In de laatste week is het tentamen daarover; het tempo ligt dan ook best hoog. Een doorsnee week begint vaak met een patiëntcollege. Dan zit er ook echt een patiënt in de zaal die zijn of haar verhaal doet, super interessant altijd. Verspreid over de rest van de week is er twee keer studiegroep (in een groep van twaalf opdrachten bespreken), meestal twee practica (van anatomie en biochemie tot communicatiepractica met acteurs, erg leuk) en nog extra colleges over de stof.

Ik zei al dat het niet alleen stampen is, want er zijn ook best veel stages in de opleiding. Aan het einde van het eerste jaar is er de zorgstage van vier weken, in het tweede jaar huisartsenstage en in het derde jaar zit een minor, die een beetje lijkt op een wetenschappelijke stage.

Waarom heb ik mijn studie gekozen?

Van studiekeuzestress heb ik geen last gehad, want ik sinds dat ik weet dat je Geneeskunde moet studeren om arts te worden, wil ik dit al doen. Ik zie mezelf in de toekomst geen kantoorbaan hebben. Ik houd niet van werk waarvan je geen direct resultaat ziet. Ik wil gewoon mensen op de een of andere manier helpen. Daarnaast vind ik het theoretische deel ook leuk. Een soort van puzzelen eigenlijk, want waarom is persoon A wel ziek en persoon B niet? Hoe kan een puntmutatie ervoor zorgen dat iemand heel anders functioneert? Echt heel boeiend, als je het mij vraagt.

Het was wel lastig om binnen te komen. Het is nu eenmaal een opleiding waarvoor er landelijk bijna drie keer meer aanmeldingen dan plaatsen zijn. Bij de VU bestaat de decentrale selectie uit een cv-ronde en een toetsenronde. Ik was dan ook best bang dat ik niet zou worden toegelaten. Maar goed, toen het verlossende bericht kwam, heb ik alsnog een potje gejankt want ik was me toch een partij blij! Nog steeds hoor, echt waar. Mocht je zelf Geneeskunde willen studeren en vraag je je af hoe ik precies ben binnengekomen, stuur me dan even een berichtje, wie weet helpt het.

Veelvoorkomende vragen

Om wat misverstanden uit de weg te ruimen:

Dus je studeert medicijnen?

Nee. Ongeveer dertig jaar geleden zou de vraag wel kloppen overigens, maar hetgeen wat nu wordt bedoeld met ‘medicijnen studeren’ heet Farmaceutische Wetenschappen. Dat was voor mij ook misschien een optie, maar ik vind scheikunde en in een laboratorium werken toch niets voor mij.

Je hebt geen college vandaag? Dan ben je dus vrij!

Dat kan, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ik heb meestal maar drie keer per week colleges, de rest bestaat uit allerlei andere studiegerelateerde activiteiten. Ik noem dit even omdat ik merk dat sommigen denken dat studeren inhoudt dat je colleges volgt en verder thuis met je neus in de boeken zit. Dat zou me verschrikkelijk saai lijken :) Nee hoor, het is fijn afgewisseld.

Wil je huisarts worden of ga je je specialiseren?

Veel mensen weten het niet, maar een huisarts is óók een specialist! Na zes jaar ben je basisarts en dan kies je voor een specialisatie. Die van huisartsengeneeskunde duurt vier jaar. Dat is hard nodig, want een huisarts moet veel weten van veel verschillende zaken. Om verder antwoord te geven op de vraag: ik weet het nog niet zo goed. Ik denk wel sterk aan interne geneeskunde en urologie.

Heb je nog vragen? Ik beantwoord ze graag :)

x Iris


Bron afbeelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.