Maffe onderzoeksfeitjes #13 ~ Extreme verstoppertje en doorzichtig lijf

Howdy! Dit keer weer een aantal frappante feitjes, samen met wat opmerkelijk nieuws (mag wel toch?). Check voor de zekerheid even wat de regels zijn bij jouw sportschool en let goed op ratten met een bijzondere blik…

Zoals gewoonlijk woont de vorige aflevering hier :)

Gruwelijke fitness

Als je dacht dat een bezoekje aan de sportschool iets van de laatste eeuw is, heb je het toch echt mis. In Mexico zijn de restanten van een Azteekse sportzaal gevonden. Deze zaal is rond het jaar 1500 gebouwd, toen sport nog inhield dat je in je nakie rondhobbelde om de bal in handen te krijgen. Bij het sportveld stond natuurlijk een bijpassende tempel, want ja, je bent Azteek of je bent het niet. Ik weet alleen niet hoe ontspannen het sporten daar toen ging, want er werden 32 nekwervels gevonden die dus duiden op onthoofdingen en rituelen. Erg riskant dus om een rode kaart te krijgen…

Verstoppertje 2.0

Als kind verstopte ik mezelf soms zo goed, dat het wel even duurde voordat iemand me vond. Uiteindelijk liep ik terug en bleek de rest al met iets anders bezig te zijn. Oh well. Maar goed, het kan ook heel anders. Een matroos op een Amerikaans marineschip was kwijt en men dacht dat hij over boord was gevallen. Er werd een flinke zoekactie opgezet, compleet met helikopters en schepen. Na vijftig uur werd hij doodverklaard. Een week later werd de matroos in de machinekamer gevonden, levend en wel. Geen idee wat hij daar deed, wat hij at of dronk, maar geef hem alsjeblieft een koekje voor dit talent.

Doorzichtige kikkertjes

Iedere dag worden er diersoorten ontdekt. Deze ‘nieuwe’ kikkers zijn wel heel bijzonder: ze zijn doorzichtig! Stel dat je als mens zo glasachtig was. Wat nou röntgenfoto, CT-scan of MRI? Je ziet het hart gewoon zo kloppen.

Vliegende koeien

Als de melk op is, ga je naar de supermarkt. Als de supermarkt geen melk heeft, wordt er extra besteld. Als de melkfabriek geen melk heeft, wordt er extra gevraagd bij de boeren en hun koeien. Laat daar nu net het probleem zitten in Qatar. Op het moment is dat land niet bepaald populair vanwege banden met organisaties met bizarre ideeën. Niemand wil dus melk leveren. Daarom besloot een sjeik met te veel geld om 4000 koeien in te voeren vanuit de VS en Australië. Eerst moest dat met de boot, maar dat zou veel te lang duren voor dit ‘urgente’ probleem. De koeien moeten dus per vliegtuig naar het bloedhete land. Dat gaat in zestig vluchten. Voor de rekenaars: gemiddeld 66 2/3 koe per vlucht. Arme dames, als je het mij vraagt.

Drugsratten

Nee, ze sporen geen drugs op en als ze dat doen, eten ze het zelf op. Het was niet zozeer het resultaat van het onderzoek wat mij opviel. Dat was namelijk dat nakomelingen van verslaafden meer kans hebben om zelf een verslaving te ontwikkelen. Nee, het ging mij om de redenatie van de onderzoekers. ‘Hey, laten we cocaïne geven aan ratten!’ ‘Goed idee, maar wat gaan we dan onderzoeken?’ ‘Geen idee, verzin eens wat leuks.’ En zo kreeg je de klassieke situatie dat ratten op knopjes moesten drukken voor een beloning, alleen de beloning bestond uit witte lijntjes. Vraag 2: waar haalden de onderzoekers dat spul vandaan? In de categorie slechte smoesjes: ‘Ik wil cocaïne maar het is alleen maar voor wetenschappelijke doeleinden hoor!’.

x Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.