Hoe ik geld (be)spaar

Het leven als student is nu eenmaal niet enorm goedkoop. Alleen al het collegegeld is een flinke som en dan zijn boeken, huur, verzekeringen en alle overige uitgaven er nog niets eens bij opgeteld. Een beetje zuinig aan doen is daarom geen verkeerd idee. Vandaag deel ik een aantal tips die ik zelf toepas. Dat is óók handig als je niet studeert.

Uitstellen

Het woord ‘uitstellen’ klinkt nogal negatief, maar als het gaat om grote uitgaven is het soms juist handig. Ik wil bijvoorbeeld graag mijn rijbewijs halen, alleen dat is nogal duur. Heb ik dat eigenlijk per se nu nodig? Met het openbaar vervoer kan ik op zich prima overal komen, bovendien hoef ik dan geen benzine of APK-keuringen te betalen. Op deze manier stel ik die grote uitgave nog een aantal jaar uit. Wat ook nog kan gebeuren, is dat je je realiseert dat je het dure ding helemaal niet hoeft te hebben. Gewoon even een nachtje erover slapen dus.

Minimaliseren

Stel, je gaat een dag shoppen met een vriendin. Dan kun je natuurlijk 26 winkels bezoeken en ergens tussendoor wat eten of drinken. Op die manier is de kans best groot dat je veel geld uitgeeft, want overal waar je komt is er vast iets interessants wat je misschien wel wilt kopen. In plaats daarvan kun je beter naar maximaal drie tot vijf winkels gaan en gewoon wat langer ergens lunchen. In de tijd dat je van hot aar her zou rennen om te shoppen, kun je dan gezellig kletsen met de vriendin waarmee je op pad bent. Bijkomend voordeel: de dag wordt nóg gezelliger en je voeten doen wat minder zeer :)

Overslaan

Even eerlijk: koop je wel eens iets omdat je denkt dat het zo hoort? Of schaf je dingen aan omdat andere mensen het ook hebben? Het klink misschien alsof ik het over grote uitgaven heb, maar het gaat hier juist vaak om kleine dingen. Als al je collega’s hun lunch in het bedrijfsrestaurant kopen, voelt het toch snel gek om zelf brood mee te nemen. Misschien wil je een abonnement op Netflix nemen, puur omdat je dan mee kunt praten met mensen die allerlei series volgen. Dat is niet erg, maar het is wel iets waar je over na kunt denken. Bij twijfel: zie de allereerste tip.

Onbewoond eiland

Dit is een leuk trucje om erachter te komen wat je écht nodig hebt. Stel jezelf eens voor op een plek in the middle of nowhere. Welke spullen heb je in ieder geval nodig om daar te kunnen staan? Een setje kleding en een paar schoenen. Wat als je er een nacht moet slapen? En meerdere nachten? Een pyjama, tandenborstel, bed enzovoorts. Uiteindelijk kom je bij de laatste vraag: wat heb je in ieder geval nodig als je daar gaat wonen? Dat zijn verrassend weinig spullen. Dat betekent natuurlijk niet dat je al je overige bezit weg moet gooien en als nomade moet gaan leven. Dit helpt wel om te laten zien dat een bepaald ding wat je graag wilt misschien niet zo enorm noodzakelijk is.

Heb jij nog meer tips om geld te besparen? Laat het vooral achter in de comments!

x Iris


Bron afbeelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.