Maffe onderzoeksfeitjes #12 ~ Horroraflevering

Het was eigenlijk niet bewust gegaan, maar de feitjes van vandaag zijn eigenlijk nogal macaber. Dat neemt niet weg dat ik ze in ieder geval erg interessant vond. Lees je mee?

Kijk hier voor de vorige aflevering.

Echte vampieren?

Zoals je misschien wel weet, stond Europa in de Middeleeuwen in het teken van de pest. Dit was een verschrikkelijke ziekte die veel slachtoffers eiste. De doden werden vaak op afgelegen plekken in massagraven begraven, zodat de kans op besmetting door de overleden zieken zo klein mogelijk bleef. In die tijd wist men niet veel, maar ze hadden wel door dat besmetting mogelijk was.

Waar de middeleeuwers geen kennis van hadden, was het ontbinden van lijken. Na het begraven van de overledenen, werden die massagraven geregeld heropend om meer mensen te begraven. Zo zag men de stoffelijk overschotten weer. Het viel hen op dat de lichamen gezwollen waren, het haar leek te zijn gegroeid en er zat soms bloed rond de mond. Dat vonden de mensen niet pluis. Iedereen dacht daardoor dat de lichamen elkaar opaten om weer tot leven te komen. Zo ontstond het idee van vampieren. Het lijkt me dat de mensen toen echt bang waren, simpelweg omdat ze zulke dingen écht niet wisten.

Make up voor vogels

Even iets luchtigers tussendoor, letterlijk en figuurlijk. Dit feitje gaat over aasgieren. Voordat ik de rest vertel, is het handig om te weten dat deze vogels overwegend wit zijn. Het viel biologen alleen op dat ze af en toe deels roestbruin waren. Op een gegeven moment werd er een test uitgevoerd: in het leefgebied werden kommen helder water en modderwater neergezet. Ongeveer een kwart van de vogels die interesse toonden in de kommen, begonnen te badderen in de kom met modder, net zolang tot hun kop en nek waren bedekt met de roodbruine modder. Als aasgier zie je er dan blijkbaar helemaal fabulous uit.

Bubbelbad op de maan

De titel van dit stukje klinkt vast best goed. Lekker bubbelen met een perfect uitzicht, klein detail dat de maan niet echt goed bereikbaar is. Echter, ik bedoel niet díe maan. Het gaat namelijk om Titan, een maan van Saturnus. Bovendien had ik het ook niet echt over een jacuzzi, meer over gebieden van enkele honderden vierkante kilometers. Titan is namelijk bedekt met een soort zeeën met gas, bestaande uit onder andere stikstof, methaan en ethaan. Deze gassen zakken naar de bodem, de stoffen gaan uit elkaar en de stikstof komt dan in bellen vrij aan het oppervlak. Erg veilig zal zo’n badje dus niet zijn, waarschijnlijk dodelijk, maar je hebt wél nog een mooi uitzicht. Zoals men in de makelaarswereld zegt: ‘Locatie, locatie, locatie.’ Toch?

‘Nee schat, ik heb nu geen…’

Mensen gebruiken smoesjes als ze niet met de ander naar bed willen. Je kunt dit ook naar een hoger niveau tillen. Libellenvrouwtjes zijn hier een mooi voorbeeld van. Als ze geen zin hebben om te paren met een mannetjes, vaak gedwongen trouwens, doen ze gewoon alsof ze dood neervallen. Dit is blijkbaar overtuigend genoeg voor de mannetjes om verder te gaan met tv kijken. Probeer het eens!

Nog meer echte vampieren?

Om de cirkel weer rond te maken, heb ik weer een feitje over de Middeleeuwen, doden en wandelende lijken. Dit keer heeft het echter niet met de pest te maken. In het noorden van Engeland was men namelijk gewoon bang dat overledenen na de dood uit hun graf op zouden staan en zo de aarde onveilig zouden maken. Tsja, wat doe je daar nou aan? De lijken werden deels verbrand en de botten werden gebroken, zodat de doden geen kans hadden om rond te wandelen. Ook in dit geval ben ik blij dat mensen inmiddels meer kennis hebben!

x Iris


Bron: nu.nl, ‘Overig’, ‘Wetenschap’ 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.