Waarom zou je smeren?

Lekker weer is op komst en zelfs de zon laat zich zien. Het is dus helemaal geen slecht plan om zo nu en dan het huis te verlaten, als het even kan met blote armen en benen. Zonnebril op en gaan. Nou, je vergeet nog iets. Die vervelende zonnebrandcrème. Waarom smeer je dat eigenlijk op?

Wat doet de zon met je lichaam?

De UV-straling van de zon is schadelijk, net zoals bijvoorbeeld röntgenstraling. Toch zijn de meeste mensen alleen voorzichtig met röntgen en niet met de zon. Natuurlijk is de zon niet net zo schadelijk, maar het is toch wel iets om rekening mee te houden.

Het is namelijk zo dat UV-straling je huidcellen binnendringen, waar ze het DNA kunnen veranderen. Dit kan grote gevolgen hebben. In het DNA staat bijvoorbeeld informatie over hoe de cel moet functioneren en hoe vaak die moet delen. Als een ‘aangepaste’ cel ineens heel vaak gaat delen, ontstaan er steeds meer foute huidcellen, want de DNA-fout deelt gewoon mee. Deze ongeremde celgroei blijft natuurlijk op den duur niet onopgemerkt: er ontstaat bijvoorbeeld een gezwel.

Ook smeren als je bruin bent?

Je huid heeft een mechanisme bedacht om de schadelijke UV-straling te blokkeren, namelijk door pigment aan te maken. Naar mate er meer zonlicht en dus straling op je huid valt, word er meer pigment aangemaakt. Dit pigment ligt als een beschermend dakje over de huidcellen heen die risico lopen. Daarom word je ook bruin van de zon.

Het is echter geen ‘100% garantie, niet goed geld terug’ mechanisme. Er zal namelijk altijd straling doorheen gaan. Zeker op een erg zonnige dag wanneer de zon erg sterk is, zal er veel straling door het pigment heen ‘lekken’. Het maakt dus niet uit of je een donkerbruine huid hebt of niet: smeren blijft nodig! Het is wel zo dat je met een zeer lichte huid sneller factor 50 nodig hebt dan met een getinte huid.

Welke zonnebrand?

De factor zegt iets over hoeveel procent van de UV-straling geblokkeerd wordt. Daarom hebben factor 5 of 10 eigenlijk geen zin, omdat dat praktisch evenveel effect heeft als gewoon bodylotion smeren. Begin met factor 20 als de zon minder sterk is en bouw dit op naar 50 (of eventueel 100, sunblock dus) naarmate de zon sterker is of je huid sneller verbrand. Factor 30 is wel een goed gemiddelde als je twijfelt, maar hoger is veiliger!

Enkele misverstanden

 • “Ik ga skiën, dus ik laat de zonnebrandcrème thuis”
  Niet doen! De sneeuw in de bergen werkt als een groot reflectiescherm, dus smeer zeker je gezicht goed in.
 • “Zonnebrand in een sprayflacon: handig!”
  Handig wel, veilig niet. Je sprayt namelijk veel te weinig op en dat beschermt gewoon totaal niet. Ook hele dunne crèmes zijn dus niet goed.
 • “Waterproof zonnebrandcrème: ook handig!”
  Waarschijnlijk kan die crème wel iets beter tegen nattigheid, maar je moet alsnog opnieuw smeren als je uit het water komt. Bovendien verbrandt de natte huid sneller.
 • “Deze crème is volgend jaar en daarna nog prima, toch?”
  Nou, er is nogal wat onduidelijkheid over het teruglopen van de factor en de leeftijd van het product. Wat wél zo is, is dat het niet klopt als de fles na een seizoen nog halfvol is. Je moet namelijk dik smeren. Laten we zeggen dat een fles van 200 mL na 4 à 5 keer je hele lichaam insmeren echt leeg moet zijn.

Geniet van de zon en smeer ze!

x Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.