Kun jij een leven redden?

Iemands leven redden klinkt enorm heldhaftig en tegelijkertijd een soort van onmogelijk, tenzij je iemand uit een bepaald soort film bent. Toch is het prima te leren. Zonder ingewikkelde stunts, rennen door vuur en weet ik het wat.

De kans dat je in zo’n situatie komt is natuurlijk behoorlijk klein. Je hoopt natuurlijk niet dat iemand in levensgevaar verkeert. Dat wil niet zeggen dat er geen situaties zijn waarin je iets voor iemand kan betekenen. Een pleister plakken is niet zo moeilijk, maar weet je ook hoe je een hevigere bloeding moet stelpen en verbinden?

Waarom zou je EHBO leren?

  • Ten eerste is het natuurlijk enorm handig en noodzakelijk. Je leert iets nieuws en je kunt het ook daadwerkelijk toepassen. Handelen in plaats van hulpeloos toekijken is altijd beter, want je helpt iemand écht. Op de goede manier een verbandje aanleggen klinkt vast een beetje knullig, maar er is nogal een groot verschil tussen een geïnfecteerde wond en een goed verbonden wond die normaal geneest.
  • Iets nieuws leren is altijd leuk, ook al klinkt het misschien saai als ik zeg ‘iets leren’.
  • EHBO is een super interessant onderwerp. Je leert welke dingen meer prioriteit hebben voor iemands leven. Of welke gevaren er zijn en hoe je daar rekening mee kunt houden. Je ontdekt hoe je zo snel en goed mogelijk iemand moet helpen en hoe je de hulpdiensten kunt assisteren. Dat is nog maar een klein deel!
  • Het is helemaal niet ingewikkeld, zoals je misschien zou denken. Eigenlijk is het hele protocol totaal logisch, het dient vooral om structuur aan te brengen in wat je doet. Erg handig in een noodsituatie natuurlijk, want dan wil je juist graag dat het erin geramd zit. Qua handelingen hoef je ook niet bang te zijn dat je speciale, moeilijke technieken moet kennen. Als je het twee keer geoefend hebt, is het zo gepiept.

Broodnodig

Weet je wat nu eigenlijk zo gek is? Slechts ongeveer 3% van Nederland heeft een EHBO-diploma. De kans is dus best groot dat je ergens bent waar niemand weet wat die moet doen in een noodsituatie. Ik vind die gedachte persoonlijk best eng en triest.

Hoe cheesy dit ook klinkt: jij kunt ook EHBO leren. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor een cursus Eerste Hulp bij jou in de buurt. Binnen een paar maanden heb je het geleerd en het helpt jou en je omgeving de rest van je leven.

x Iris


Bron afbeelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.