Medische weetjes #4

Misschien herinner je de vorige aflevering nog, maar dat was deel 5. Op de een of andere manier heb ik nummer vier overgeslagen. Om de schade goed te maken, heb ik weer een aflevering met bijzondere wetenswaardigheden.

Hart boven je hoofd

Vlak nadat een mens op een mens begint te lijken, als embryo dus, klopt er eigenlijk nog helemaal niets van de anatomie. Sommige dingen zijn nog niet aangelegd, andere zaken ontstaan om later weer te verdwijnen en als laatste zijn er de onderdelen die totaal op een verkeerde plaats beginnen. Zoals je hart. Tenminste, er is dan nog niet echt sprake van een echt hart, gelukkig, maar het eerste stadium van dat o zo belangrijke orgaan zit boven je hoofd. Letterlijk buiten het lichaam. Je zou je daarom bijna afvragen waarom je hart uiteindelijk niet ín je hoofd terecht komt en de hersenen ergens anders. Dat zou een stuk logischer zijn.

Ingewanden en oren

Wat hebben je stem, je maag en het midden van je oorschelp met elkaar te maken? Nou, er is één zenuw die alle drie deze lichaamsdelen doet: de n. vagus, ofwel de tiende hersenzenuw. Dat die zenuw zowel je ingewanden van buik en borstkas doet is op zich niet heel raar, maar dat middenstukje bovenaan het oor klinkt een beetje alsof er tijdens de evolutie iemand dronken was. Aan de andere kant kun je acupunctuur van de oren zo wel een beetje wetenschappelijk onderbouwen, aangezien het stimuleren van dat lapje oor dan misschien wel je buikorganen helpt.

Alles wit

Dit weetje heeft niet zoveel met je lichaam te maken als de rest en toch is het iets interessants om over na te denken. Stel je even een ziekenhuis voor. Waarschijnlijk zijn de muren wit, de outfits van de verpleegkundigen en artsen zijn wit, het papier op de onderzoeksbanken… Alles wit dus. Waarom eigenlijk? Het geeft een schoner gevoel. Als je twee precies dezelfde artsen naast elkaar ziet staan, waarvan er eentje een witte jas heeft en de ander een lichtblauwe, dan kies je waarschijnlijk toch eerder voor wit. Terwijl die witte jas niet per se steriel is of iets dergelijks. Gek genoeg zou die witte kleur ook volledig anders kunnen zijn. Als er in het verleden simpelweg een andere keuze was gemaakt, was die associatie nooit ontstaan.

Geen beweging = geen gevoel?

Afgelopen blok ging het onder andere over letsel aan het ruggenmerg. Nu weet je vast wel dat het niet zo goed is als het ruggenmerg op een plek helemaal door is. Een bijzondere situatie krijg je als het ruggenmerg voor de helft beschadigd is, bijvoorbeeld halverwege de rug aan de linkerkant. Door een ingewikkelde bende van soorten zenuwen die ieder op hun eigen plek naar de andere kant oversteken, gaan gevoel en bewegen niet helemaal samen. Bij eerdergenoemde beschadiging links betekent dit dat je geen grove tast (pijn, aanraking) in je rechterbeen hebt, maar deze wel kunt bewegen. Het linkerbeen kun je dan niet bewegen, maar er is geen grove tast meer. Om dit geheel nog een iets ingewikkelder sausje te geven, heb je in je linkerbeen geen gnostische sensibiliteit. Dit betekent dat je niet voelt hoe je been staat/ligt en ook trillingen zijn dan niet waarneembaar. Rechts is dit wel normaal. Gek hè?

x Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.