Medische weetjes #5 ~ Net geen vis en heel veel nieren

Deze aflevering zou je de niereditie kunnen noemen. Daar ging het nu eenmaal over de afgelopen weken. Nieren zijn in ieder geval erg nodig en best bijzonder. Daarnaast had je ook een vis kunnen zijn en loopt smaak door je oor. Lees snel verder.

Vier nieren

Als beide nieren samen niet goed functioneren en nierdialyse is geen optie (meer), kan het nodig zijn om een niertransplantatie uit te voeren. Waarschijnlijk denk je dat dit een kwestie is van slechte nier eruit en nieuwe nier erin. Mis! Het ‘probleem’ van nieren is dat ze op een vrij vervelende plaats liggen, namelijk achter het buikvlies. Dit betekent dat je alle organen en structuren opzij moet duwen en dan ook nog het buikvlies door moet nemen. Via de rug is eigenlijk nog handiger. Maar goed, wat doe je dan? De oplossing is om de oude nieren gewoon te laten zitten. Ze doen immers geen kwaad, ze werken alleen niet goed. De nieuwe nier komt een stuk lager in het lichaam, bij je bekken. Dat is ook lekker dicht bij de blaas. Mocht er nóg een nieuwe nier nodig zijn, dan kan deze aan de andere kant van het bekken worden ‘aangesloten’. Pas bij nier nummer 5 (donornier nummer 3) kan het zijn dat de originele exemplaren worden vervangen.

Oneindig drinken

Per dag plas je ongeveer 1,5 L, wat afhankelijk van de temperatuur, activiteit, inname en ziekte meer of minder kan worden. Je lichaam produceert echter 180 L voorurine per dag. Als je dat allemaal daadwerkelijk kwijt zou raken, zou je dus per dag dan ook 180 L moeten drinken. Je nieren draaien in dat geval overuren en ik vermoed dat je dan snel bij het stukje hierboven uitkomt. Gelukkig wordt het grootste deel van de voorurine weer geresorbeerd, dat vocht komt dus weer in het bloed terecht.

Klimmende nieren

Vanuit het hart, midden in de romp, loopt de aorta: de grootste en belangrijkste slagader van het lichaam. Je nieren liggen ongeveer in het onderste deel van je ribbenkast en zijn met een takje links en rechts verbonden met de aorta. Dit is echter niet altijd zo geweest. Bij een embryo liggen de nieren namelijk veel lager en de aansluitingen met de aorta ook. Gedurende de zwangerschap klimmen de nieren langs de aorta omhoog, waarbij ze nieuwe verbindingen vormen. Waarom dit relevant is, is dat de oude aftakkingen van de aorta soms blijven bestaan. Dat is alleen maar handig, want stel dat er een nierslagader verdrukt raakt of dat er iets in vast zit, dan heb je altijd nog een werkende bloedvoorziening.

Bijna een vis

Je hebt geen kieuwen, maar je hebt ze wel gehad. Praktisch ieder dier begint met structuren die in theorie zouden kunnen ontwikkelen tot kieuwen. Deze bloedvaten vormen zich daarna om tot ‘normale’ vaten en de inkepingen die je kent van kieuwen worden, echt waar, je oorschelpen. Verder is het begin van het hart een buis, voordat het zich opvouwt tot een geheel met vier compartimenten. Dat buizenhart vind je ook terug bij vissen. Op het plaatje hierboven zie je hoe praktisch ieder dier een potentiële vis was.

Smaak in je oren

Iedere ingreep heeft risico’s, dat is simpelweg niet te voorkomen. Naast de gebruikelijke zaken als infectie en bloedingen zijn er ook specifieke complicaties per operatie. Een ooroperatie is hier een mooi voorbeeld van. Een belangrijke zenuw voor onder andere smaak loopt min of meer dwars door je oor heen. Ik weet niet waarom dat precies is, maar in dit geval vind ik het lichaam nogal onlogisch. Net als met die nieren: als ze nu gewoon altijd bij je bekken zitten, is het opereren makkelijker. Nou ja, dit werkt ook wel.

x Iris

Advertenties

2 gedachtes over “Medische weetjes #5 ~ Net geen vis en heel veel nieren

 1. Evelyne zegt:

  Een leerrijk stuk heb je geschreven. Ik moet eigenlijk veel meer drinken dan ik nu al doe, maar het lukt me niet altijd. Elke dag zeg ik tegen mezelf ‘en nu gaan we veel water drinken’ maar ja..

  Like

  • iridiumnl zegt:

   Het helpt om ’s ochtends een grote fles water te vullen en met jezelf af te spreken dat de fles minstens één keer helemaal leeg moet. Of thee in een lekkere smaak, werkt misschien ook.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.