Maffe onderzoeksfeitjes #11 ~ Ze is toch wel blij en ongelukkig DNA

Aflevering nummer 11! Met dit keer onder andere waarom je een spin beter niet om zeep kunt helpen en hoe bijzonder iets vervelends kan zijn.

De vorige aflevering vind je hier.

Toch wel nuttig

Word jij ook zo intens gelukkig en warm van binnen als je weer een spin ziet? Nee? Ik ook niet hoor. Eigenlijk zou je er juist wel blij mee moeten zijn. Dat een spin andere vervelende insecten opeet, is natuurlijk algemeen bekend. De hoeveelheid beestjes die jij daardoor niet tegen hoeft te komen is echter een stuk groter dan je zou denken, namelijk 400 tot 800 miljoen ton, ofwel 400.000.000.000 tot 800.000.000.000 kilo. Nou, ik denk dat je liever af en toe een spinnetje tegenkomt dan dat die massa krioelende wezens in je bed ligt.

Uniek vervelend

Ik ben nog steeds erg blij dat de krijtborden op de middelbare school erg snel waren vervangen door whiteboards, ook al was dat minder goed leesbaar en waren de stiften permanent kwijt of leeg. Ik hoefde in ieder geval niet meer naar die oorstrelende geluiden te luisteren die op zo’n klassiek bord gemaakt kunnen worden, met name met je nagels. Nu is er een onderzoek geweest naar de reactie op dat walgelijke geluid. Ten eerste: ik hoop dat de proefpersonen voldoende betaald werden voor de traumatische ervaring. Ten tweede: blijkbaar gaat je hart eerst iets langzamer kloppen en vervolgens juist heel snel. Na 6 s is alles weer normaal. Dit is een uniek patroon; bij bijna geen enkel ander verschijnsel krijg je zo’n reactie. Uniek of niet, ik vind het gewoon bijzonder vervelend.

Kleuren zien door fruit te eten

Niet zoveel dieren zijn goed in het onderscheiden van kleuren. Sterker nog, de mens is een van de weinige soorten die het verschil tussen rood en groen kan zien. Dit komt doordat de mens tig jaar geleden veel fruit at. Fruit is vaak roodachtig en de bomen of struiken waar het aan hangt, zijn groen. Als je het verschil tussen rood en groen dan niet kan zien, zoek je je een ongeluk als je graag een appel wilt plukken. Iedereen die dit goed kon zien, had daarom meer voedsel en daarmee een evolutionair voordeel. Fruit is dus niet alleen goed voor de vitamines.

Blije Mona Lisa

De Mona Lisa is misschien wel het beroemdste schilderij op deze wereld. Dat zal vast ook te maken hebben met de gezichtsuitdrukking, het bekende ‘net niet’ lachje. Op het eerste gezicht lijkt ze blij, maar als je langer kijkt lijkt het net alsof Mona L. droevig is of gedwongen lacht. Geen zorgen, aldus psychologen van de universiteit van Freiburg. Met hun onderzoek naar gezichtsuitdrukkingen en bijbehorende emoties hebben ze geconcludeerd dat Mona Lisa écht blij was toen Leonardo da Vinci haar schilderde. Gelukkig maar.

Uitgestorven door programmeerfoutjes

Denk aan de IJstijd en het beeld van een mammoet komt je gedachten binnen. Een dier dat al geruime tijd niet meer bestaat en toch weet iedereen hoe zo’n olifantachtige wolbal eruit zag. Misschien dat ze nog wel hadden geleefd als hun DNA niet zo messed up was geworden. Door vreemde mutaties veranderde hun wollige vacht in een soort glad satijn. Verder konden ze niet meer goed ruiken en de urine kreeg een andere samenstelling, waardoor mogelijke partners de geur niet aantrekkelijk meer vonden. Treurig hoor.

x Iris


De informatie komt van nu.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.