Medische weetjes #3 ~ Pas op voor je hypofyse

medische-weetjes

Hoe warm kun je het hebben? Wanneer is chocolade giftig? Wat hebben je ogen met je hart te maken? Hoeveel objecten passen er in je maag?

Dodelijke hoeveelheden

Too much of anything can is lethal, dat is algemeen bekend. Ook de dingen die je totaal niet beschouwd als giftig. Zelfs zuurstof is giftig. Water is dodelijk als je ongeveer 5 liter of meer achter elkaar drinkt. Chocolade is letaal als je ruim vijftig repen in één keer opeet (maar waarom zou je?). Meer dan zestig bekers koffie achter elkaar is ook niet goed, die hoeveelheid cafeïne is zo groot dat praktisch alles in je lichaam er ineens mee ophoudt. Nu moet ik zeggen dat zestig bekers koffie ook ruim meer dan 5 liter water is, maar oké, ik snap het idee. Voor de wat kleinere hoeveelheden kun je kijken naar kersenpitten. Ik kan niet precies vinden hoeveel je daarvan moet eten, maar voor de veiligheid kun je ze beter niet doorbijten. Inslikken kan in principe geen kwaad, alleen de binnenkant van de pit bevat cyanide, wat best giftig is. Een pit of twee kan dan al klachten geven.

Heat proof

130 °C klinkt als een temperatuur die dodelijk is als je je in zo’n omgeving bevindt, toch? Gek genoeg kun je in een volledig droge omgeving het bij die temperatuur twintig minuten op zelfs langer volhouden, zolang je van tevoren zeer goed gedronken hebt. Het staat in mijn fysiologieboek, maar ik wil niemand aanraden om deze theorie op proef te stellen. Warmte is lekker, maar het hoeft van mij niet warmer dan 30 °C te zijn.

Oog-hartreflex

Je zou niet denken dat je ogen en je hart iets met elkaar te maken hebben, laat staan dat er een reflex is tussen de twee. Een kniereflex, Achillespeesreflex en elleboogreflex klonken voor mij in ieder geval een stuk logischer. Toch bestaat er een verbinding tussen de ogen en het hart die, in bijzondere gevallen, niet zulke goede gevolgen kan hebben. Als je namelijk aan de oogspier trekt of erop duwt, wordt een hartzenuw via via geremd. Daardoor kan de hartfrequentie en hartslag lager worden of gevaarlijk laag, tot een hartstilstand aan toe. Je hoeft niet bang te zijn dat dit al gebeurt als je lenzen in doet, maar als je heel hard op de ogen drukt kan dit wel gevaarlijk zijn.

Tandenborstels in je maag

Mensen slikken wel eens dingen in, hetzij per ongeluk, hetzij expres. Wat deze persoon dacht bij het doorslikken van tandenborstels weet ik niet, maar het is nogal een, ehm, fascinerend geval. Het bewijs zie je in het filmpje. Als je niet zo gek bent op operaties, kan ik het kijken ervan alsnog wel aanraden, want er komt weinig bloed en geen naalden/snijwerk in voor. Anders kan ik je het antwoord op ‘hoeveel tandenborstels passen er in je maag?’ alvast geven: achttien. Plus nog wat stukken metaal en andere objecten. Volgende week vind je hier wat recepten mee, denk bijvoorbeeld aan geroerbakte tandenborstels met ijzergranulaat. Jum!

Sheehan

Meneer Sheehan was een man die veel onderzoek heeft gedaan naar de hypofyse, een belangrijk bobbeltje in het midden van je hoofd dat ondanks het kleine formaat – dat van een erwt – belangrijke hormonen opslaat en/of produceert. Om daar goed onderzoek naar te kunnen doen, is het verkrijgen van een zo ‘vers’ mogelijke hypofyse erg belangrijk. Sheehan was zodanig door zijn onderzoek geobsedeerd dat hij daar erg ver in ging. Hij had namelijk geregeld dat hij opgebeld zou worden als een patiënt op sterven lag. Dit zou vandaag de dag natuurlijk nooit gedaan worden of überhaupt mogen, maar goed, zo ging dat ooit.

Op een nacht werd Sheehan gebeld omdat een vrouw zou gaan overlijden. Hij snelde naar het ziekenhuis, nam alle spullen mee die hij nodig had om de hypofyse te verwijderen (wat overigens verrassend eenvoudig door de neus kan) en ging naast haar bed zitten. Het ging inderdaad erg slecht met de dame. Af en toe werd ze wakker, keek naar de voor haar onbekende man, waarop Sheehan bemoedigend naar haar knikte en de vrouw weer in slaap viel. De uren gingen voorbij en ze bleef leven. Toen het dag werd moest Sheehan natuurlijk weg, anders zou het te erg opvallen. Een paar weken later ging het echter zo goed met de zieke dame dat ze naar huis mocht. Even voordat ze het ziekenhuis uit ging, vertelde dat ze vond dat iedereen zo aardig tegen haar was en haar zo goed had geholpen. In het speciaal wilde ze de man bedanken die, in de nacht waarin ze zich enorm beroerd voelde, bij haar bed had gewaakt en haar door simpel te knikken steeds weer geruststelde.

Wauw. Ik vond het in ieder geval erg bijzonder toen de docent pathologie dit vertelde.

Brandwonden

Hoe denk je dat brandwonden ontstaan? Inderdaad, door vuur/hitte. Wrijving kan ook nog, als je bijvoorbeeld erg snel fietst, van je fiets valt en over het asfalt schuift. Misschien dacht je aan bepaalde chemicaliën, maar ik denk dat je niet veel verder komt dan dat. Tot voor kort ik ook niet, totdat ik hoorde dat brandwonden ook min of meer uit zichzelf kunnen ontstaan. Ik weet niet precies hoe dat in zijn werk gaat, maar het komt erop neer dat je lichaam door een afwijkende reactie van het immuunsysteem vanzelf blaren, roodheid en schilferigheid (de typische kenmerken van brandwonden zo’n beetje) kan vormen. In ernstige gevallen worden patiënten met deze wonden ook daadwerkelijk naar het brandwondencentrum in Beverwijk gestuurd.

Hopelijk heb je weer allemaal nieuwe dingen geleerd. Enne, pas op voor je hypofyse :)

x Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.