Maffe onderzoeksfeitjes #10 ~ Je voorouders, ruzie om een berg en aliendiertjes

maffe-onderzoeksfeitjes-8-zoenende-mieren-de-oudste-en-de-weg-kwijt

Ello, ello! Het is alweer tijd voor de tiende aflevering van de serie met de meest vreemde inhoud. Zo ook vandaag weer (slaap lekker…).

De vorige aflevering vind je hier.

Schattige vleermuis

Persoonlijk vind ik vleermuizen helemaal niet eng, eerder fascinerend. Door een ontdekking bij ruigpootvampieren in Brazilië, moet ik daar misschien even op terugkomen. Deze vleermuizen drinken normaal gesproken graag vetrijk bloed en hebben een hekel aan eiwitrijk bloed, zoals varkens, geiten en mensen hebben. Bij een eerder experiment kregen de ruigpootvampieren de keuze uit niets eten of het bloed van varkens en geiten. Hieruit bleek dat ze nog liever verhongerden. Echter, na analyse van de uitwerpselen van de vampiertjes, bleek dat ze menselijk bloed hadden gedronken. Erg… Fijn. Afgezien van het feit dat een beet vervelend is, kan dit ook betekenen dat ze ziektes overbrengen. Alvast welterusten.

Berg meten

Er is nogal veel gedoe over de Mount Everest. Sommigen beweren dat ‘ie is gekrompen, anderen zeggen dat de berg hoger is geworden na de aardbeving in Nepal. Sindsdien ligt de stad Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, 90 centimeter hoger, maar dat betekent niet per se dat de berg ook zoveel is ‘gegroeid’. De oplossing: gewoon even die berg meten. Dat is geen operatie van even een meetlint erlangs en klaar, nee, er is een heel team voor nodig en de expeditie gaat een maand duren. De ruimtebeelden waren namelijk niet duidelijk genoeg. Het hele punt van dit verhaal: geen idee. Ik zou mijn tijd in andere dingen stoppen.

Buitenaards insect

Er worden iedere dag wel nieuwe diersoorten gevonden. Dit kunnen levende exemplaren zijn, maar in dit geval is er een fossiel gevonden van een insect. Klinkt misschien een beetje saai. Het opvallende hieraan is, is dat het insect totaal niet lijkt op bestaande of bekende prehistorische kruipers. Het ziet er meer uit als een alien. Vanwege de bijzonderheid is er zelfs een nieuwe orde gemaakt, het diertje past gewoon niet in een bestaande categorie. Oordeel zelf, zou ik zeggen. Een mini-E.T.?

Verder dan apen

Heb je enig idee wat dit plaatje hierboven is? Geloof het of niet, dit is een zeer verre voorouder van je. Ernstig uitvergroot, dat wel, want in werkelijkheid is hij/zij/het niet veel groter dan een zandkorrel. Het at andere kleine zeedingetjes door dat gapende gat en spuugde de resten na vertering weer uit, want er was nog niet echt sprake van een maag-darmstelsel. Eigenlijk is het gewoon een zakje waar voedsel in en uit kon. Gelukkig zijn we allemaal zodanig geëvolueerd dat eten op een iets charmantere manier kan.

x Iris


De informatie komt van nu.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.