Medische weetjes #1

medische-weetjes

Eén van de leuke dingen aan Geneeskunde is dat je allemaal dingen te weten komt waar je nog nooit eerder over nagedacht hebt. De hoeveelheid feitjes die ik nu ken, groeit best snel. Daarom besloot ik hier een serie van te maken, zodat je je ook kunt verbazen over de (pogingen tot) geneeskunst en het gekke menselijk lichaam.

 • Traplopen is goed voor je. Je traint hier bijvoorbeeld je hamstrings mee en je conditie wordt er beter van. Het probleem is alleen dat de trap op lopen goed voor je is en niet de trap af lopen. Die aparte trappen die half uit treden, half uit een glijbaan bestaan zijn eigenlijk niet eens zo’n gek idee. Of je neemt gewoon de lift naar beneden. Nu denk ik niet dat er erge dingen gebeuren als je via de trap naar beneden gaat, maar ik vond het wel apart om te horen.
 • Een stethoscoop kan aan en uit staan. Dat weet ik ook pas sinds kort (lekker handig). Je kunt het slangetje van de stethoscoop draaien ten opzichte van het uiteinde.
  stethoscoop-open

  Stethoscoop aan…

  stethoscoop-aan

  …en stethoscoop uit.

  Mijn naam staat erin gegraveerd, cool hè?

  Er zijn trouwens nog twee dingen die niet zo bekend zijn. De achterkant van de microscoop is bijvoorbeeld geschikt om lage frequenties mee te beluisteren. Verder maakt het ook nog uit welke kant het oorgedeelte op wijst. Je gehoorgang loopt namelijk naar voren, dus de oordopjes moeten ook naar voren wijzen. Ja, het is niet zo’n simpel ding als het lijkt.

 • Waar denk je dat je maag zit?
  /wachtmuziekje voor het juiste antwoord/
  Je maag zit grotendeels onder de linkerkant van je ribbenkast. Mensen zeggen vaak dat ze maagpijn hebben als ze last hebben van hun buik, maar het gedeelte wat daarmee doorgaans bedoeld wordt, bevat eigenlijk vooral de darmen, de blaas en de voortplantingsorganen. Je maag zweeft daar een flink stuk boven. Ik denk het ‘maag-in-buik’-idee komt van een andere aanname die niet klopt, namelijk dat alles achter je ribben long is. Je longen stoppen aan de voorkant al iets boven het einde van je borstbeen, een flink stuk hoger dus dan de onderkant van de laatste rib.
 • Als je een blindedarmontsteking hebt, is je blinde darm helemaal niet ontstoken. Het is namelijk de appendix (ook wel wormvormig aanhangsel genoemd) die is ontstoken. Deze zit vast aan de onderkant van je echte blinde darm, ook wel caecum genoemd. Wil je trouwens weten waar je appendix ligt? Trek een denkbeeldige lijn van je navel naar je rechter heupbot, je appendix ligt dan op 2/3 vanaf je navel. Meestal. Ik vond in mijn anatomieatlas een plaatje waarop je alle verschillende mogelijke locaties van de appendix kon zien en dat is praktisch overal in de buik. Gelukkig is het bij een groot deel van de mensen gelijk, anders zou een vak als chirurgie wel heel uitdagend zijn.
 • Je botten boeien niet zo. Echt waar. Als het gebroken is, geneest het (tenzij er iets geks aan de hand is) toch wel. De reden om een fractuur toch op welke manier dan ook te behandelen, is het omliggende weefsel. Een verbrijzeld bot is alleen lastig om in elkaar te puzzelen, maar het echte probleem is dat de puzzelstukjes schade aan kunnen richten in je spieren, zenuwen, bloedvaten et cetera. De definitie van een fractuur is dan ook ‘een beschadiging van het weefsel waarbij ook een bot is gebroken’. Gek hè?
 • Ongeveer anderhalve kilo van je lichaamsgewicht bestaat uit bacteriën. Dat bacteriën belangrijk zijn in onder andere je verteringsstelsel, wist ik wel, maar dat dit zoveel is? Stel dat je 65 kilo weegt, dan besta je voor ruim 2,3% uit bacteriën! Je bent dus deels jezelf niet. Het grootste deel van deze micro-organismen leeft trouwens in je dikke darm. Daar is het gezellig ofzo, idk.
 • Ga je wel eens een half uur sporten? Rondje joggen, korte sessie in de sportschool? Of korter, zoals met een workout video? Wil je daarmee vet verbranden? Jammer, want dat gebeurt niet. Je lichaam gebruikt als eerst de glucosevoorraad op en begint dan pas met het vet. Die glucosevoorraad is pas na drie kwartier, meestal een uur zodanig op dat vet nodig is. Dus, tsja, helaas, voor vetverbranding moet je toch echt langer bewegen.

Stay tuned voor het volgende deel!

x Iris

Advertenties

Een gedachte over “Medische weetjes #1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.