Scheef

scheef

Als arts wil je niet dat mensen ziek worden. Tegelijkertijd zou de wereld op zijn kop staan als plotseling niemand meer wat mankeert. Hele farmaceutische bedrijven, ziekenhuizen en onderzoeksinstituten zouden moeten worden opgedoekt. Scheef toch? Dit keer een wat dieper artikel.

Er wordt veel moeite, tijd en geld gestopt in campagnes tegen roken. Reclames op televisie, posters, voorlichting op scholen… Dezelfde overheid die dat doet, kan eigenlijk niet zonder rokers. De extra belastingen op tabak brengen veel geld op. Heel stom om zo te zeggen, maar de mensen die door roken overlijden, hoeven geen pensioen te ontvangen, wat voordeliger is voor de regering. Bizar als je er zo over na gaat denken.

Een ander voorbeeld is de hoeveelheid verhalen van mensen met een eetstoornis, mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan of mensen die aan zelfbeschadiging doen. Ik vind het goed dat mensen over taboes praten, zodat iedereen kan zien dat het vaker voorkomt en dat niemand de enige is die zulke situaties meemaakt. Dat het mogelijk is om er vanaf te komen. Er kleeft wel een groot nadeel aan deze openheid. Een groepje mensen dat op het randje zit, dat wil zeggen, de personen die eetstoornissen, suïcidale gedachten of een heel slecht zelfbeeld ontwikkelen, krijgt hier inspiratie door. Niet dat deze groep zonder die verhalen geen slechte keuzes maken, maar het kan wel bijdragen. Maar ja, het kan ook niet verboden zijn om je verhaal te doen als je zoiets hebt meegemaakt.

Misschien wel de meest nare van dit soort scheve waarheden, is die van leven en dood. Stel dat er niemand meer dood zou gaan. Nee, beter gezegd, stel dat er niemand dood zou gaan onder extra oneerlijke omstandigheden, dus door een ongeluk, ziekte of zoiets dergelijks. Dat kan dus ook niet. Als je het heel abstract biologisch bekijkt, zit het dierenrijk zo in elkaar dat niet ieder individu kan blijven leven, anders ‘wordt het natuurlijk evenwicht verstoord’. Daar wil je helemaal niet aan denken als een dierbare overlijdt. Dat is en blijft ontzettend oneerlijk. Iets waarvan je niet wilt geloven dat het kan.

Heel scheef.

Advertenties

2 gedachtes over “Scheef

  1. livelaan zegt:

    Wat een prachtig artikel! Je hebt zo gelijk, het lijkt wel alsof onderzoekers “blij” zijn dat er ziektes zijn waar nog niks tegen gevonden is. Houdt de economie draaiende. Stof tot nadenken dit, leuke blog heb je!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.