De 7 mensen in de collegezaal

Een writer’s block is niet zo handig als je graag een artikel wilt schrijven. Inspiratie is niet een goedje dat je bij de supermarkt kunt kopen, het moet vanzelf ontstaan. In de collegezaal keek ik een beetje om me heen, op zoek naar het welbekende ‘iets’. De collegezaal… Collegezaal! Tijdens de examens zag je al duidelijk verschillende typetjes en nu is dat niet veel anders. Ik maakte er een lijstje van.

De prepper

Preppers stouwen hun kelders, het liefst schuilbunkers, helemaal vol met spullen die ze nodig hebben voor wanneer de wereld vergaat. In de collegezaal vind je hier een variant op. Zodra de docent zijn of haar mond opent om te beginnen met het verhaal, ratelt het toetsenbord van de prepper alsof er iets ergs gaat gebeuren als hij/zij de boel niet bijhoudt. Typerend is de geërgerde blik als de volgende dia op het scherm verschijnt, de oude was namelijk nog helemaal niet overgenomen. Collegeblokken en het geheugen van de laptop zijn vol voordat de vierweekse cursus is afgelopen, want alle colleges zijn ook gedownload, samen met online boeken, handige samenvattingen en filmpjes die iets uitleggen. Of het zinvol is voor het tentamen valt lastig te zeggen. De hoeveelheid informatie is zo ontzettend veel dat het minstens nog eens vier weken duurt om door te nemen.

De sadhu

Heb je wel eens gehoord van die man die al veertig jaar zijn arm omhoog houdt? Dat is een sadhu, een soort heilige/wijze Hindoe die dat doet om de waarheid te ervaren. Tsja. Tijdens colleges zijn er altijd een paar, nooit meer dan vijf, die vergelijkbare praktijken uitvoeren. Dit groepje heeft verder niets met elkaar te maken, maar er is wel één duidelijke leider die permanent zijn arm/hand/vinger in de lucht heeft. Waar de prepper bij iedere adempauze van de docent opgelucht ademhaalt (het prepper-zijn gaat immers gepaard met pijnlijke handen), schiet de arm van de sadhu de lucht in om de waarheid te ervaren door middel van een vraag. Dikwijls gaat de vraag over iets dat enkele tellen terug al was uitgelegd. Deze persoon zal ook iedere vraag van de docent opvatten als iets dat specifiek voor de sadhu bedoeld is, dus hij of zij geeft ook altijd antwoord.

De paspop

Het gaat hierbij niet om kleding, maar om de houding. De paspop gaat zitten, luistert (dat neem je dan aan, echt weten doe je het niet) en gaat daarna weer weg. In de tussentijd gebeurt er helemaal niets. Tas gaat niet open, laptop en schrift blijven dicht. De persoon zelf lijkt niet eens te bewegen, net als een paspop. Het enige teken van leven wordt pas aan het einde gegeven, dan komt er ineens beweging in en verlaat de paspop de zaal. Ergens kan ik het wel begrijpen. Aantekeningen maken is nuttig, maar leidt ook een beetje af. Eerst het college volgen en het thuis terugkijken kan ook werken.

De ‘jamaar-niet-te-veel’-persoon (JNTVP)

Waarom JNTVP’s naar college komen, is mij niet duidelijk. Ze willen er wel zijn en tegelijkertijd ook niet. Daarom komen ze op het laatste moment binnen en blijven constant in opperste staat van paraatheid om weer weg te gaan. Iedere pauze sprinten ze de zaal uit om weer aan de late kant terug te komen. Het liefst gaan ze ook eerder weg om een vroegere trein of bus te halen.

De slaapwandelaar

Eigenlijk had de slaapwandelaar nog in bed willen liggen. Het feestje van de vorige avond was laat of het leren duurde heel lang en het college begon zo vroeg… Gehuld in trui en joggingbroek schuifelen ze de zaal binnen. Een ander kenmerk is de afwezigheid van make up, donkere kringen komen ook voor. In de pauzes halen ze koffie, anders redden ze het niet meer. Soms helpt koffie al niet meer, dan zie je ze knikkebollen of in slaap vallen. Bij colleges en practica die later beginnen, zien slaapwandelaars er volstrekt anders uit. Geen slobberkleding, wel een frisse blik en heldere geest. Het is dan ook niet vreemd om deze persoon dan niet te herkennen.

De geest

De geest is er niet en toch wel. Deze persoon is in ieder geval niet in de zaal aanwezig. Gek? Nee hoor. Een geest kijkt alle colleges later terug, wanneer ze op Blackboard zijn gezet. Vragen stellen kan altijd later nog. Waarom zou je naar school komen wanneer het niet nodig is? Je zou verwachten dat deze mensen enorm ver weg wonen en daarom deze techniek gebruiken, maar gek genoeg is dat vaak juist niet het geval.

Hermoine

Voor de mensen die Harry Potter goed genoeg kennen, hoef ik hier eigenlijk geen uitleg over te geven. Hermoine of Hermelien op z’n Nederlands (zowel man als vrouw is mogelijk, vaak toch wel vrouw) leert van tevoren alle stof die in het college aan bod zal komen en weet dan ook overal antwoord op. Het is niet vreemd als ze lichtelijk verveeld of geïrriteerd overkomen, alles wat ze horen is toch al bekend. Waarom deze persoon komt? Geen flauw idee.

Ik kan nog wel tien typetjes bedenken, maar ik denk dat ik hier even stop. Zelf ben ik niet echt duidelijk een van deze personen, het zijn dan ook echt de uitersten. Ik kom wel altijd braaf naar college, ik maak aantekeningen en dan ga ik weer weg. Klinkt saai, werkt wel.


Wat zou jij voor een typetje zijn?

x Iris

Bron afbeelding http://www.olympichouse.org/images/lt_right.JPG 

Advertenties

3 gedachtes over “De 7 mensen in de collegezaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.