Recepten, Tips

De ultieme appeltaart + tips & tricks

appeltaart3

Na mijn kookexperiment van afgelopen woensdag, heb ik dit keer weer iets eetbaars. Het najaar is nu eenmaal de beste gelegenheid om dingen te maken en appeltaart staat daarbij wel op de eerste plaats. Ik heb in het verleden al meerdere keren appeltaart gemaakt, zoals deze dubbele appeltaart. Ik ben dan ook best kritisch geworden: de bodem mag niet te dik, smakeloos of keihard zijn, een te droge of te natte vulling is absoluut niet goed en, het allerbelangrijkste, een goede appeltaart mag vooral niet saai zijn. Daarom bij deze het appeltaartrecept waar ik het meest blij van word, plus nog wat extra tips en handigheden voor bij het bakken.

Benodigdheden

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel of meel met een zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • 200 gram suiker + ongeveer 50 gram extra voor bij de vulling
  • Rasp van 2 citroenen
  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 8 appels
  • 75 gram havermout
  • Flinke hand ongezouten noten (walnoten/pecannoten = ♥ )
  • Handje rozijnen
  • 1 flinke eetlepel kaneel (echt met een berg erop)
  • 1 portie koekkruiden

Tip 1: Kies voor appels die friszuur zijn. Die blijven het lekkerste na een uurtje oven te hebben gehad. De meest geschikte appelsoort is naar mijn smaak de Goudreinet. 

Tip 2: Zorg ervoor dat je appels rijp zijn! Onrijpe appels hebben geen smaak en dat ga je proeven. Beter gezegd: dat ga je dus niet proeven.

Tip 3: Heb je thuis geen koekkruiden staan? Dit kun je ook zelf maken. Voor 1 portie meng je (met dank aan een recept van Lekker eten met Linda):

  • 8 theelepels kaneel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1/2 theelepel anijs

Bereiding

appeltaart2

1. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Meng met de rozijnen, een eetlepel kaneel en suiker of vloeibaar zoetstof. Als je suiker gebruikt is 50 gram wel voldoende, zoetstof is wat lastiger (ik gebruikte 2 theelepels). Laat dit geheel een tijdje ‘rijpen’ (tot maximaal een uur of twee à drie mag best) en ga ondertussen verder met de rest.

Tip 4: Doe eerst de rozijnen in een kom en voeg daarna de appelstukjes toe. Terwijl je nog druk aan het schillen bent, kunnen de rozijnen het vocht dat uit de eerste appels kwam alvast opnemen. Zo wordt je taart niet zo nattig.

2. Verwarm de oven voor op 175 graden.

appeltaart6

3. Kneed het meel (eventueel met bakpoeder), de boter, het ei, 200 gram suiker, de koekkruiden en het citroenrasp door elkaar. Het deeg hoeft niet in de koelkast, dat maakt geen verschil qua smaak.

Tip 5: Neem van die latex/vinyl ‘operatiehandschoentjes’ om te kneden en om het deeg in de bakvorm te doen. Heb je die niet? Boterhamzakjes om je handen doen werkt ook prima.

4. Heb je ongebrande noten? Hak ze in grove stukken en rooster ze kort op middelhoog vuur in een droge koekenpan voordat ze bij de vulling kunnen. Gebrande noten mogen gehakt en wel meteen bij de appels.

appeltaart5

5. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in. Vul de vorm met deeg. Bedek de bodem met havermout. Bovenaan staat dat je hiervoor 75 gram nodig hebt, maar het gaat er in ieder geval om dat de bodem grotendeels bedekt is.

appeltaart1

6. Doe de vulling in de taart en doe deze een uur in de oven. Laat goed afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.

Tip 6: Doe bakpapier op de bodem van de taartvorm, scheelt weer invetten. Bakspray is ook ideaal.

Tip 7: Plaats het deeg hoog tegen de zijkanten van de vorm en duw, vlak voordat je de taart de oven in schuift, de randen iets naar beneden met je duim. Zo wordt de rand egaler aan de bovenkant.

appeltaart4

Tip 8: Deeg of vulling over? Eet smakelijk! (Let op: het deeg bevat rauw ei, dus niet doen als je een lagere weerstand hebt.) Een appeltaart mag trouwens best goedgevuld zijn, een kleine appelheuvel in het midden kan prima.

Dat was ‘m! Eet smakelijk alvast :)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s