Maffe onderzoeksfeitjes #7: Intens gelukkige hommels en nog drie aparte dingen

maffe-onderzoeksfeitjes-7-intens-gelukkige-hommels-en-nog-drie-aparte-dingen

Wetenschap blijft iets vreemds. Veel onderzoeken hebben duidelijk nut, andere… Tsja, de rest vind je in deze rubriek. Of je echt veel hebt aan het kennen van de verkeersregels bij vogels, is nog de vraag, maar het is zeker wel vermakelijk om te lezen.

De vorige aflevering vind je hier.

Stoned tot in het graf

Op het moment zijn er best wel wat mensen die graag wiet roken (niet doen) en daar iedere gelegenheid voor aangrijpen. Nu is dat niet iets nieuws, vele jaren geleden deed men dat ook al. Eeuwen terug zelfs. Dat onze voorouders hierin soms wel heel enthousiast waren, bleek uit een vondst in China. Wetenschappers vonden een eeuwenoud graf dat gevuld was met cannabisplanten. Opmerkelijk was ook dat de planten een grote hoeveelheid bevatten van de werkzame stof uit wiet, THC. Waar wiet nu vooral voor de lol gerookt wordt, rookte men het vroeger voor bepaalde rituelen en om erop te kauwen. Wat de overledene ermee moest… Nou ja, waarschijnlijk was het een soort grafcadeau voor het hiernamaals, net zoals bij de oude Egyptenaren.

Geeuwen

Heb je een groot hoofd? Zo ja, komt dat doordat je grote hersenen hebt? De kans is dan groot dat je langer moet gapen dan andere mensen. Geeuwen is een manier om je hersenen af te laten koelen, dus als je meer hersencellen hebt, moet er harder gekoeld worden. Het is maar dat je het weet.

Zoete blijdschap

Dit onderzoek vond ik persoonlijk wel heel opmerkelijk. Er is namelijk aangetoond dat hommels die net suiker gegeten hebben, blijer zijn en, het stond er echt, ze ‘vertonen meer optimisme bij het nemen van beslissingen’, aldus de Britse onderzoekers in het vakblad Science. Juist. Zouden ze de hommels na het eten een vragenformuliertje hebben gegeven om dat te achterhalen? In het artikel stond dat de hommels sneller naar een bakje water vlogen dan hun medehommels en na gevangenschap gingen ze eerder op zoek naar voedsel. Heel bijzonder. Of dat nou echt betekent dat ze intens gelukkig zijn, weet ik nog zo net niet.

Verkeersvogels

Vogels kunnen razendsnel in grote groepen vliegen en tóch botsen ze niet. Dat komt doordat ze een soort verkeersregels hanteren. Als twee groepen vogels op elkaar afvliegen, zullen ze vrijwel altijd naar rechts uitwijken om ongelukken te voorkomen. Verder vliegen dominante vogels omlaag en de onderdanige vogels omhoog als ze recht op elkaar afkomen. Dat laatste klinkt niet heel logisch, maar lager vliegen is op de korte termijn vaak voordeliger, denk aan het zoeken van prooien.

Welke vond jij heel bijzonder?

x Iris


Bron: www.nu.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.