4x Simpele trucs om dingen wél te onthouden

4x-simpele-trucs-om-dingen-te-onthouden

Iedere dag krijg je een lading informatie voorgeschoteld, bewust en onbewust. Of het nu leerstof is voor een toets of een naam van een persoon: het is fijn als je het kunt onthouden. Daar bestaan gelukkig allerlei trucjes voor, alleen die zijn niet altijd even handig. Een gek dansje doen als je je sleutels ergens neerlegt is niet zo, ehm, charmant (hoewel het vaak wel werkt, moet ik zeggen). In dit artikel vind je een aantal trucjes die ik zelf erg fijn vind om dagelijks te gebruiken.

Namen en simpele gegevens van personen

‘Hey, wat leuk dat je er bent, eh, oeps… Dinges?’ Ik ben zelf vrij goed in het onthouden van gezichten en onbelangrijke details, terwijl namen en handige gegevens zoals woonplaats, werk en hobby’s dwars door mijn geheugenzeef heen vallen. In een gesprek met een voor mij nog onbekend persoon probeer ik dan dingen te herhalen, voor mezelf of hardop. Spreek de persoon bijvoorbeeld een paar keer aan met zijn/haar naam en vraag door over de dingen die je wilt onthouden (‘Hoelang werk je al als […]?’). Houd verder alle aandacht bij het gesprek. Autorijden en praten kan natuurlijk wel, maar dan is de kans een stuk groter dat je naderhand geen flauw idee hebt wat er precies is gezegd.

Cijfertjes

Ook een hele belangrijke. Het is namelijk niet zo handig als je ergens op het verkeerde tijdstip staat of bij het verkeerde huisnummer aanbelt. Het lastige is dat getallen niet echt ergens op lijken, associaties maken is dus slecht te doen. Bij korte getallen probeer ik er in mijn hoofd een simpel deuntje bij ‘af te spelen’. Voor langere reeksen zoals telefoonnummers maak ik er een som van. Stel dat er in iemands nummer achtereenvolgens 3982 staat, denk ik 3x3 = 9, 9-1 = 8, 8/4 = 2. Door dit een aantal keer te herhalen, blijft het net wat beter hangen.

Grote hoeveelheden informatie

Zeker als je een ‘plaatjesdenker’ bent, zijn lange lappen tekst heel irritant. Wat heel goed daarbij helpt, is om de situatie te tekenen. Van vrijwel iedere tekst kun je wel een schema of gewone afbeelding maken. Dit hoeft niet heel uitgebreid, een korte krabbelsessie kan al helpen. Bovendien geldt dit niet alleen voor leerboeken, ook brieven met belangrijke gegevens zijn om te toveren tot een verhelderende illustratie. Weet je bijvoorbeeld niet uit je hoofd wanneer je welk medicijn in moet nemen? Teken een tijdbalk met (van links naar rechts) een zon die opkomt (bij opstaan), een bord met ontbijt, een bord met lunch, een bord met avondeten en een zon die ondergaat (voor het slapen). Bij ieder moment waarop je iets in moet nemen teken je het medicijn/schrijf je de naam op van het middel/zet je een gekleurde stip die overeenkomt met de stip die je op het doosje zet. Ik noem maar wat, maar het werkt.

‘Waar ligt dat nou ook alweer?!’

Zorg ervoor dat spullen die je regelmatig gebruikt op een beperkt aantal plekken kunnen liggen. Reserveer in je tas een apart vakje daarvoor, voor thuis kun je een schaal/lade gebruiken. Hier geldt ook: voorkomen is beter dan genezen, dus wissel niet te vaak van tas (of doe een klein etui in je tas dat je steeds meeverhuisd) en beperk thuis het aantal plekken waar spullen makkelijk weg kunnen raken.

Advertenties

2 gedachtes over “4x Simpele trucs om dingen wél te onthouden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.