Daar gaat ‘ie dan!

daar-gaat-ie-dan

Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik ik er slechts vier schooldagen Geneeskunde op zitten, maar mijn leven is nu toch wel al duidelijk anders. En ik moet zeggen: het is nog helemaal zo gek nog niet :)

Alles anders

De eerste dag was meteen al compleet anders dan de middelbare school. In plaats van één les waarin je zowel uitleg krijgt als opdrachten maakt en de stof leert, is het nu steeds eentje van de drie. Ik vind het zelf enorm fijn dat het zo gaat en wat daarbij helpt is dat ik nu niet met dertig, maar met 350 mensen in de zaal zit. Op de middelbare school bleef de docent vaak bij een onderwerp hangen omdat een paar mensen er veel vragen over stelden, maar nu gaat het gewoon door en kunnen vragen alleen in de pauzes of op ingeplande momenten gesteld worden. De studiegroepen zijn juist lekker klein, 12 mensen, zodat het wat overzichtelijker is.

Het vervoer is natuurlijk ook heel anders. Ik fiets nu in iets minder dan tien minuten naar de bushalte en ik zit ongeveer 35 minuten in de bus. Heel handig om even wakker te worden, hoewel ik frisse lucht in mijn gezicht ook wel heel erg kan waarderen. Helaas hebben de meeste bussen (/trams/metro’s/…) geen airco aan of ramen op een kier :/

Studiehaast

Ik merk wel dat ik me na deze eerste week nog meer afvraag hoe ik ooit arts kan worden met de dingen die ik leer. Het is gewoon lastig voor te stellen dat ik over zes jaar (exclusief specialisatie) echt in staat ben om op een professionele manier een gesprek te voeren, goed onderzoek te doen, diagnoses te stellen en de juiste medicatie voor te schrijven. Het liefst zou ik alle kennis in een nacht slapen ontvangen om de volgende dag al coschappen te kunnen lopen. Lekker realistisch.

Dichterbij

Gelukkig heb ik wel het gevoel dat alles wat ik doe een doel heeft. Eerder had ik vakken die op zich wel eens interessant waren, alleen daar kon ik niets mee. De meeste onderwerpen waren totaal niet van toepassing op wat ik nu studeer. Echter, alles wat ik op dit moment doe heeft echt nut. Als ik niet leer, haal ik onvoldoendes en dan moet ik hiermee stoppen, dus dan kan ik geen arts worden (in ieder geval niet via de korte route). Bovendien kan ik alle kennis ooit nog eens toepassen.

Wat ook helpt, is dat je tussendoor wat ‘artsige’ dingen mag doen. Vragen stellen aan een patiënt tijdens het patiëntcollege bijvoorbeeld. Ik heb ook een stethoscoop besteld, staat meteen heel geleerd om je nek :D De witte labjas heeft wel wat weg van een echte witte jas, handschoenen erbij… Verder heb ik nog een geheimhoudingsverklaring ondertekend, dat voelde heel erg officieel.

(On)werkelijkheid

Het hele studeren voelt tot nu toe vooral heel raar. Ik kan me niet heugen hoe lang ik dit al wil en nu gebeurt het ineens. Ik vind het ook heel rot voor mensen die hetzelfde denken en niet zijn toegelaten. Helaas is dat nou eenmaal hoe dat gaat.

Zo, nu ga ik weer de boeken in duiken.

Advertenties

4 gedachtes over “Daar gaat ‘ie dan!

 1. Charlotte zegt:

  Geneeskunde lijkt mij ook zo leuk! Maar ook zo lang en ik weet niet of ik dat kan of volhoud. Maar aan de andere kant wil ik al van kleins af aan arts worden en spreekt de studie zelf mij qua wat er behandeld wordt wel heel erg aan en weet ik van mezelf dat ik een harde werker ben. Ik zit nu in 6 vwo dus ik heb nog even. (Uiterlijk half januari moet ik me opgeven)
  Waar studeer je geneeskunde? En wat voor manier van leren wordt er toegepast bij de opleiding?
  Het lijkt me trouwens ook leuk als je na een tijdje misschien jouw ervaringen tot dan toe deelt. En misschien ook wat over de selectieprocedure etc. Misschien ideetjes voor artikelen. :)
  Heel veel succes in ieder geval bij de opleiding!

  Like

  • iridiumnl zegt:

   Als je heel zeker weet dat je arts wilt worden en hard kunt werken, zul je het zeker wel volhouden. Ik studeer zelf bij de VU (Amsterdam) en tot nu toe ben ik wel tevreden over hoe de opleiding in elkaar steekt. Erg veel kan ik er nog niet over zeggen, ik heb er nog maar twee weken opzitten, maar ik zal zeker nog artikelen erover plaatsen. Wat betreft de decentrale selectie daar is het handig om iets op je CV te hebben, verder hangt het vooral af van de toets.

   Like

  • iridiumnl zegt:

   Zeker weten! Gelukkig duurt het ook niet te kort, dan zou ik al helemaal veel moeten stampen ;) De lange route die ik hier bedoel is als ik nu zou stoppen (dan kan ik pas volgend jaar opnieuw beginnen) of als ik te weinig studiepunten haal en drie jaar moet wachten tot ik het nog eens mag proberen (en dan wordt het dus écht lang).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.