Getest: DIY shirt bleken

Getest DIY shirt bleken

Naast het verven van kleding, zoals ik hier kort liet zien, zijn er nog talloze manieren om van een simpel saai shirt wat mooiers te maken. Samen met een vriendin probeerde ik een DIY uit die her en der op internet opduikt: met bleekwater patronen maken op een effen shirt. Ietwat sceptisch begonnen we eraan.

De inspiratie

Homemade Mamas: Splatter Bleach T- shirt Make Over!: Cat and butterflies bleached shirt. Check out this item in my Etsy shop https://www.etsy.com/listing/255187469/bleach-spray-black-shirt-with-cat-and-3:

Bron 1, bron 2, bron 3

Je kunt in één keer het hele shirt bleken, maar er zijn nog veel leukere mogelijkheden. Dip dye, spetters, patronen, afbeeldingen, tie dye… Ik ben een enkele keer zelfs stempelprojecten met bleek tegengekomen. Klinkt bijna als iets voor kleine kinderen, als je het bleekgedeelte weglaat. Hoe dan ook, de resultaten zien er allemaal erg mooi en veelbelovend uit.

Wat Julia en ik een beetje tegenhield, was het feit dat bleek een behoorlijk agressief goedje is. Pure bleek kan gaten veroorzaken als je het gebleekte shirt een paar keer wast. Aan de andere kant: wie niet waagt, wie niet wint.

Benodigdheden

  • Katoenen shirt (onze shirts zijn van Hema en bestaan uit 95% katoen)
  • Plakband/meetlint/papieren figuren om patronen mee te maken of iets om mee te stempelen
  • Bleekwater in spuitfles (de gebruikte verhouding was ongeveer 1 deel bleek en 5 delen water, dus 1/6 bleek en 5/6 water)
  • Stukken karton/vuilniszakken/oud papier

Aan de slag

Shirt2Shirt3 Shirt1

We begonnen met een paars shirt en een zwarte. Julia maakte een logo van Radiohead, ik ging voor het symbool van de Deathly Hallows. We schetsten het symbool met een krijtje, daarna plakten we er plakband over.

Shirt4

Vervolgens legden we de shirt op een veilige ondergrond en deden kartonnen deksel in de shirts. Hiermee voorkom je dat het bleekwater doorloopt naar de andere kant van het shirt.

Shirt5

Toen was er geen weg meer terug.

Na ongeveer anderhalf uur haalden we het plakband eraf en spoelden we de shirt uit in koud water. Op mijn zwarte shirt was al het een en ander aan kleurverandering te zien, maar bij het paarse shirt van Julia leek er niets te zijn gebeurd. O ja, Julia had nog een zwart shirt bewerkt door er gewoon bleekwater op te spuiten.

Shirt6

Shirt7

Shirt8

Eenmaal aan de waslijn was het resultaat goed te zien. Alledrie de shirts waren heel erg goed gelukt. Ik vond het grappig dat het zwarte shirt rood werd op de gebleekte plekken, terwijl het paarse shirt gewoon witter werd.

Tips

  • Wees niet zuinig met bleekwater. Zeker rondom het figuur dat je erop legt/plakt moet je de boel goed bleken, anders zie je niet wat je eigenlijk probeerde.
  • Druk het plakband goed aan.
  • Het resultaat is pas goed te zien als het shirt droog is, dus wanhoop niet als je denkt dat er niets is gebeurd.
  • Trek oude kleding aan.
  • Een extra sprayronde na ongeveer een half uurtje geeft een extra sterk resultaat.
  • Doe het gewoon, het is erg leuk en eenvoudig :)
Advertenties

Een gedachte over “Getest: DIY shirt bleken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.