Maffe onderzoeksfeitjes #6 ~ Haaien draaien, per ongeluk verkocht en het is helemaal geen schild

Maffe onderzoeksfeitjes #6 - Haaien draaien, per ongeluk verkocht en het is helemaal geen schild

De vorige aflevering van ‘maffe onderzoeksfeitjes’ is alweer even terug en toen ik het internet afspeurde naar leuke weetjes, kwam ik erachter dat er intussen genoeg leuks is ondekt/onderzocht. Dit keer vooral veel apart dierennieuws én een hele ongelukkige verkoop.

Psst, doe je al mee aan de Q&A?

Oeps, verkocht!

Voordat je iets wilt verkopen, is het handig om goed te bedenken of je dat object wel daadwerkelijk kwijt wilt. Bij de NASA ging dat niet helemaal goed. Ze verkochten namelijk ‘per ongeluk’ de zak waar men stukken maan in had gestopt tijdens de eerste maanmissie. Je kunt je vast wel voorstellen dat die zak erg waardevol is, ook al zijn de meeste brokstukken er al uit. Het bedrag waarvoor de zak wegging? Slechts 995 dollar…

Gedraaide haaien

Tijdens een observatie van bedreigde haaiensoorten zwom een hamerhaai steeds op z’n zij. In eerste instantie dachten de onderzoekers dat de haai ziek was of dat er iets niet helemaal klopte aan het dier. Later bleek dat meerdere haaien gedraaid zwommen. Uit vervolgonderzoek volgde dat dit niets te maken had met ziekte, maar juist een slimme manier was om energie te besparen. Je moet er als haai maar opkomen: ‘Hey Henk, ik ontdekte net zoiets geks! Ik deed met Ingrid een wedstrijdje snelzwemmen en ik besloot voor de lol op m’n zij te zwemmen. Wat denk je? Ik was minder moe!’ ‘Wauw Hannie, laat ik het ook proberen. (…) Ja, inderdaad!’

Nou, doei hè

Apen, in dit geval bonobo’s, leven meestal in groepen van uitsluitend vrouwtjes en jongen, de mannen leven meestal solitair. Alleen tijdens de paringstijd zoeken de mannen de vrouwen op. Maar ja, wat doe je als die man een agressieve pestkop blijkt te zijn? Vrouwelijke bonobo’s spannen dan samen om zo als groep systematisch de man net zolang te pesten dat hij ervandoor gaat (lekkere zin trouwens). Heel aardig is het niet, maar het werkt wel.

Schildpaddenschild is geen schild

Heb je je wel eens afgevraagd waarom schildpadden een schild hebben? Het is namelijk niet zo voor de hand liggend als je denkt. Het schild is ontstaan uit de brede ribben van de voorouder van de schildpad. Die ribben maakten het makkelijker om te kunnen vragen. Ik weet alleen nu nog steeds niet waarom die ribben van de buik ineens een schild op de rug vormen.

Roekoedino

Ook hierbij snap ik de logica niet helemaal, maar de theorie is wel geloofwaardig. Oké, komt ‘ie. Vogels zijn uit dino’s geëvolueerd en kunnen vaak met gesloten snavel koeren (inderdaad niet alleen duiven). Nu is het idee dat dino’s ook met gesloten mond konden kletsen, dus ze zouden ook een min of meer koerend geluid kunnen maken. Stel je even voor: je staat ergens in een bebost gebied. Er ritselt wat tussen de struiken. Enkele tellen later komt er een enorm beest tevoorschijn. Een grote bek met rijen scherpe tanden komt je tegemoet. Dit angstaanjagende beest sluit z’n mond en dan ‘…roekoe…’. Hoezo anticlimax?!

Alle feitjes komen, zoals gewoonlijk, van www.nu.nl.

Advertenties

2 gedachtes over “Maffe onderzoeksfeitjes #6 ~ Haaien draaien, per ongeluk verkocht en het is helemaal geen schild

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.