Maffe onderzoeksfeitjes #5 – Zoenende dino, krimpende vogels en slapen zonder maan

Lieveheersbeestje

De laatste aflevering van ‘Maffe onderzoeksfeitjes’ is al weer even geleden en gelukkig hebben wetenschappers in de tussentijd genoeg vreemde dingen ontdekt. Daarom leek het me weer tijd voor een nieuw lijstje met vage bevindingen die toch heel interessant zijn. Wanneer moet je bijvoorbeeld een cadeau meenemen als je wilt blijven leven?

Klik hier voor de vorige aflevering.

Dino met getuite lipjes

Of ze ook lippenstift droegen is dan weer niet bekend, maar het blijkt zo te zijn dat de meeste dinosauriërs lippen hadden. Vergeet het klassieke beeld van enge, ontblote tanden, die waren simpelweg niet te zien.

Schoon strand please!

Schildpadden zijn lekker kieskeurig wat stranden betreft: alleen lege, schone stranden zijn goed genoeg om eieren op te leggen. Helemaal niet raar eigenlijk. Wat moet zo’n schildpad nou met een leeg blikje/patatbakje/kapotte koelbox/plastic tas? Gooi afval gewoon niet op de grond, zou ik zeggen.

Geen cadeau, einde leven

Dat vrouwtjesspinnen de kleinere mannetjes opeten als ze niet meer nuttig zijn, was al langer duidelijk, maar een mannelijke wolfspin kan daar wat aan doen. Als hij een cadeau meeneemt voor het vrouwtje, bijvoorbeeld een lekkere dode vlieg, dan is de kans zes keer groter dat hij blijft leven. De liefde gaat dus niet alleen bij mannen door de maag.

Krimpende vogels

Niet alleen de Mount Everest krimpt, sommige vogels kunnen dat ook. De klimaatverandering heeft ervoor gezorgd dat er minder voedsel te vinden is op de Noordpool, waardoor vogels daar beter een kleiner lichaam kunnen hebben om het tekort op te heffen.

De maan heeft niets met slapen te maken

Volgens onderzoek beïnvloedt de maan het menselijke slaapgedrag niet. Ik ben het niet eens met dit onderzoek. Als je ’s avonds je bed in duikt en de maan schijnt precies tussen de onvermijdelijke gordijnkier door, val je minder snel in slaap. Bewezen door empirisch zelfonderzoek. Ha.


De feitjes komen van nu.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.