De 7 soorten mensen die je in de examenzaal tegenkomt

Examen

De examens zijn sinds gisteren van start gegaan. Iets nieuws, iets fijns (bijna van school af, yay!) en ook wel iets stressvols. Wat bij mij goed helpt, is om van tevoren rustig rond te kijken hoe anderen in de zaal zitten. Uit mijn observaties (klinkt lekker creepy) zijn een aantal categorieën examenkandidaten voortgekomen waar ik best om moest lachen. Bij deze:

De overlever

Zeer eenvoudig te herkennen. De overlever bezit minstens vijf pennen, vijf geslepen potloden, een puntenslijper, drie gummen, een rekenmachine, batterijen, een extra dik woordenboek, twee flessen water en een grote bak met brood, koekjes en snoep. Zelfs zonder dit persoon te zien, kun je zijn aanwezigheid aantonen. Let hiervoor op een langdurig ratelend geluid bij het omkeren van het etui.

De paniekzaaier type 1

Dit persoon is niet helemaal zeker over hoeveel succes hij/zij zal hebben en vraagt daarom voor de zekerheid nog een paar dingen aan willekeurige medeleerlingen. Hier is natuurlijk niet zo heel veel tijd voor, dus dit persoon zal er alles aan doen om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen in zo min mogelijk tijd. Gevolg: een paniekerige stortvloed aan woorden waar, zeker als de tijd dringt, niet erg wijs uit te worden valt. Omdat je toch meeluistert om handige tips niet mis te lopen, rijst je eigen stressniveau al gauw de pan uit. Aanwezige docenten worden soms ook aangeklampt voor zekerheid over een bepaald onderwerp.

De paniekzaaier type 2

Bijna het tegenovergestelde van type 1, maar de paniek die dit persoon teweeg brengt is vaak minstens zo groot. Hij of zij is ontzettend relaxt en zal zich ook niet haasten om op tijd in de examenzaal te zijn. Wanneer de surveillanten bijna naar huis willen gaan bellen, sjokt paniekzaaier type 2 naar binnen, loopt rustig langs de tafels om de goede plek te vinden en gaat zitten. Op het moment dat er wordt gezegd dat het alleen nú nog kan om naar het toilet te gaan, slentert dit persoon de zaal uit en komt net op het nippertje terug.

Het ‘maak-er-iets-speciaals-van-persoon’

Examen doen doe je maar één keer (soms ietsje vaker) en dat maakt het een speciale gelegenheid. Het MEISV-persoon neemt dan ook voor hem/haar ongebruikelijke dingen mee, zoals een fruitsalade met extra knapperige stukjes fruit (goed hoorbaar, waar je ook zit), een nieuw etui of een setje verse pennen. Nieuwe kleren behoren ook tot de mogelijkheden.

De kluizenaar

Leren is een slim plan en de kluizenaar weet dat. Hij of zij leert dan ook de hele dag, werkt af en toe wat eten naar binnen en slaapt alleen wanneer het echt nodig is. Het enige moment waarop dit persoon naar buiten gaat, is als er een examen gemaakt moet worden. In de examenzaal te herkennen aan warrig haar, joggingbroek en een gezicht zonder make up/een (stoppel)baard.

De gedagzegger

Hoewel je in eerste instantie niet veel ervan merkt, is dit persoon toch best zenuwachtig. Voor het begin van het examen kletst en lacht de gedagzegger er op los, maar tussen de regels door gelooft hij of zij niet echt dat het goed gaat komen. De vrolijke uitstraling is eigenlijk een vorm van afscheid nemen van de rest, voor het geval dat de gedagzegger (vandaar de naam) het niet overleeft.

Het ‘kom-maar-op-persoon’

De titel zegt het al. Geen stress, alles bij zich, goed voorbereid. Alle bovenstaande types, misschien op de overlever na, zijn jaloers op dit persoon.

Mocht je je afvragen tot welke categorie ik zelf behoor, dat is een combinatie van ‘de overlever’ (ik heb ook nog een schroevendraaier bij me, voor het geval dat de batterij van mijn rekenmachine leeg is, anders kan ik hem niet vervangen) en ‘de gedagzegger’. 25% gehad, nog 75% te gaan. Als ik het overleef dan :)


Tot welke categorie zou jij behoren?

Advertenties

4 gedachtes over “De 7 soorten mensen die je in de examenzaal tegenkomt

  1. Lobke zegt:

    Herkenbaar dit! Ik was denk ik een mix van de twee typen paniekzaaiers, haha. Wanneer mensen over de stof begonnen te praten kwamen er altijd weer allerlei vragen in me op, maar ook ‘nog even snel naar de wc’ komt me erg bekend voor. Succes nog!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.