Teleurstelling

Teleurstelling

Je wilt iets buiten gaan doen en het gaat ineens regenen. Je hebt met iemand afgesproken, maar hij of zij belt vlak van tevoren af wegens ziekte. Je hoopt ergens heel erg hard op en het gebeurt niet. Teleurstelling: en nu?

Gelukkig is dit artikel niet naar aanleiding van slecht nieuws met betrekking tot de toelating bij Geneeskunde. Hoewel, het heeft er wel een beetje mee te maken. De brieven zijn namelijk gisteren op de bus gedaan, dus ik ging er eigenlijk vanuit dat ik vandaag eindelijk een keer de uitslag zou weten. Helaas is er nog steeds geen brief gekomen, waar ik enorm veel van baal. Bovendien had ik gehoopt om een artikel met goed/slecht nieuws online te kunnen zetten. Nogal een teleurstelling.

Teleurstellingen voorkomen

Ik gebruik altijd (op vandaag na dan) hetzelfde trucje om tegenvallers minder hard aan te laten komen of om ze zelfs te voorkomen. Het is heel simpel: ga uit van de meest vervelende uitkomst van een situatie en overtuig jezelf ervan dat dat ook zo zal gaan gebeuren. Stel dat je een uitje hebt gepland met een vriendin waar je erg naar uitkijkt. Doe vervolgens alsof het niet door zal gaan of dat het tegen gaat vallen. Als het dan daadwerkelijk niet doorgaat, gebeurt hetgeen wat je had verwacht, waardoor het niet zo erg is. Gaat het uitje wel door, dan ben je extra blij, want je had immers niet gedacht dat het zou gaan gebeuren.

Deze techniek heeft wel een klein nadeel en dat is dat je er een negatieve instelling van krijgt. Je wordt nu eenmaal niet blij van de gedachte dat alle leuke, goede en positieve dingen vast niet zullen gebeuren. Mocht je deze tip willen proberen, dan wil ik je aanraden om het alleen bij ‘grote’ gebeurtenissen te gebruiken.

Wat als het toch tegenviel?

Wanneer iets toch een stuk negatiever uitpakte dan gehoopt, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Het is in ieder geval belangrijk om de negativiteit niet de boventoon te laten voeren. Plan bijvoorbeeld iets nieuws waar je naar uit kunt kijken. Je kunt ook het trucje dat ik eerder beschreef andersom uitvoeren. Denk daarvoor aan alle ergere scenario’s die hadden kunnen plaatsvinden. Dit werkt niet altijd, zeker niet als de teleurstelling al groot was, maar je kunt het altijd proberen. Tot slot is afleiding waarschijnlijk zeer welkom.

Als helemaal niets meer werkt, maak taart. Een kant-en-klare taart kopen mag eventueel ook.


Fijn weekend!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.