Profielwerkstuk: waarom lachen we?

Profielwerkstuk waarom lachen we

Een aantal weken geleden was het eindelijk zover: het profielwerkstuk dat vriendin D en ik gemaakt kon worden ingeleverd. Het einde van ruim een half jaar bronnen zoeken (meer dan vijftig…), deelvragen bedenken, typen, onderzoeken en eindeloos bijwerken. Veel werk, maar het scheelde dat we een erg interessant onderwerp hadden: lachen en beloofd is beloofd, dus ik schrijf er ook een artikel over. Iedere dag lach je wel, maar waarom laat je je tanden zien terwijl je een gek geluid maakt?

Er zijn verschillende antwoorden op de hoofdvraag, hieronder heb ik de belangrijkste punten uitgewerkt, anders wordt het wel heel veel informatie.

Evolutionair: waarom is de eerste mensachtige gaan lachen?

De eerste mensen vlooiden elkaar, net als apen. Tijdens het vlooien komt de stof endorfine vrij. Hierdoor voel je je beter en het versterkt relaties. Het probleem bij vlooien was dat het veel tijd kostte, zo’n drie uur per dag. Groepen konden daardoor niet groter worden dan vijftig. Zie het als lijm: de hoeveelheid endorfine die door vlooien vrijkomt, is genoeg om maximaal vijftig dingen bij elkaar te plakken. Lachen bleek een goede oplossing, want binnen een paar minuten komt er evenveel endorfine vrij als na drie uur vlooien. Zo was er genoeg ‘lijm’ om groepen tot honderdvijftig personen te laten groeien. Grotere groepen konden beter overleven, dus daarom was lachen erg handig.

Sociaal: waarom lach je in het dagelijks leven?

Per dag lach je een aantal keer omdat iets grappig is, maar de meeste lachmomenten ontstaan niet door humor. Als iemand vraagt hoe het met je gaat, glimlach je even uit vriendelijkheid, niet omdat die vraag nu zo grappig was. De ander ziet dat je vriendelijk bent en zal positief over je denken. Ook hier heeft lachen dus te maken met binding. Uit talloze onderzoeken blijkt dat relaties en vriendschappen beter zijn wanneer beide partijen veel samen lachen.

Medisch: bestaat er zoiets als een lachziekte en kun je jezelf doodlachen?

Er zijn best veel ziekten die lachen als symptoom hebben, zoals ALS, hartaandoeningen, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob en kuru (vooral die is best raar, Google maar eens). Meestal gaat het niet om echt lachen, meer om epileptische aanvallen die lijken op lachbuien. Jezelf doodlachen kan wel, mits je een heel erg zwak hart hebt. De meeste mensen die overleden na een lachbui hadden een ziekte die het overlijden veroorzaakte.

Mocht je nog vragen hebben, go ahead and ask me!

Advertenties

4 gedachtes over “Profielwerkstuk: waarom lachen we?

 1. twinkelbella zegt:

  Super intressant. Ik wist helemaal niet van ALS dat lachen daarbij als symptoom hoort. Wat ik altijd fascinerend vind is het feit dat mensen veel lachen maar dit ook een masker kan zijn. Ik heb hier een blog over in de planning maar vind het nog te confronterend om te plaatsen, komt nog wel :)

  Like

  • ilovesthis zegt:

   Ja, lachen kan ook vanuit totaal niet positieve gevoelens voortkomen. Ik kwam er wel achter dat het voor je hersenen niet uitmaakt of je echt of ongemeend lacht, het schijnt dat je je door allebei beter kan voelen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.