Maffe onderzoeksfeitjes #4 – Prehistorische kip, spinnenkoe en fruitige lichaamsdelen

IMG_0083[1]

Rare ontdekkingen, ze worden nog steeds gedaan. Toen ik weer eens op een online expeditie ging, kwam ik er weer een stelletje tegen. Dit keer vond ik vier feitjes die erg merkwaardig zijn. Dacht je bijvoorbeeld dat het volume bij concerten heel hoog is? Dan ben je nog nooit diep in de oceaan geweest.

Dinokippen

Misschien ben je het al eens tegengekomen op social media, maar een aantal wetenschappers hebben het voor elkaar gekregen om kippenembryo’s zodanig te bewerken, dat ze dinosaurusbeentjes krijgen. Leuk, dat geknutsel met DNA, maar ik heb twee punten van commentaar, namelijk:

  1.  Heeft niemand geleerd van Jurassic Park? Er gingen in alle vier de films best wel wat dingen mis, zeg maar. Een beetje.
  2. Wat is het doel hiervan? Ze zeggen zelf dat ze de evolutie hebben teruggedraaid door een gen uit te schakelen. Die arme kipjes hebben er miljoenen jaren over gedaan om te worden wie ze zijn en nu is dat niet goed genoeg meer? So much effort aaand, we’re back. Nou zeg.

Diervriendelijke spinnen

Zijn spinnen alleen maar enge dieren die insecten op gruwelijke wijze vermoorden? Daar zit een kern van waarheid in, alleen het blijkt zo te zijn dat spinnen ook regelmatig stuifmeel, nectar, planten en gras eten. Ik stel me nu achtpotige koeien voor. Uiertje eronder en je kunt spinnenmelk drinken! Yay! Nee.

Herrie in de oceaan

De Marianentrog is het laagste punt op aarde. Het is feitelijk een afgrond in de Stille Oceaan die vanaf het wateroppervlak gemeten bijna 11 km diep is. Aangezien je niet even naar de bodem ervan kunt, hebben een aantal mensen een geluidsrecorder naar de bodem van de trog laten zakken. Wat blijkt? De vissen hebben daar last van een gigantische hoeveelheid herrie. Niet alleen geluid van dichtbij (aardbevingen) is daar goed te horen, ook de schepen die ver boven de bodem langskomen zijn goed te horen. De volgende keer willen de onderzoekers een camera te water laten om de trog te filmen. Kunnen ze er meteen wat oordopjes achteraan gooien.

Appeltje oortje

Vergeet gedoe in laboratoria met menselijk weefsel kweken als je ook gewoon een appel kunt gebruiken. Het is onder andere gelukt om een bloedvat in een appel te laten groeien (bloed wordt appelsap? :p ). Het klinkt als een scenario uit een horrorfilm, maar het is eigenlijk erg nuttig. Mensen die bijvoorbeeld een oor missen, kunnen op deze manier eenvoudig een nieuw oor laten kweken. Je moet alleen wel veel geduld hebben.


Wil je nog meer raars lezen? Klik dan hier voor de vorige aflevering van maffe onderzoeksfeitjes.

De feitjes komen wederom van www.nu.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.