Maffe onderzoeksfeitjes #3 – Headbangbij, bintjes van Mars en dansende dino’s

Maffe onderzoeksfeitjes #3

Onderzoeken: soms heel nuttig en nodig, maar vaak ook gewoonweg raar. Sinds de vorige aflevering van ‘Maffe onderzoeksfeitjes‘ zijn er, gelukkig, weer wat rare dingen onderzocht.

Foto: een evenzo maf konijn in z’n slaapkamer <3 

Het kan mieren niets schelen

Boodschappen van hun soortgenoten, om precies te zijn. Wanneer een mier een tocht ergens heen onderneemt, negeert het beestje alle feromonen (geurstoffen) van zijn medemieren. Ook al geven die feromonen informatie over bepaalde dingen, een reizende mier ‘leest’ het pas als hij ergens gaat rusten.

Dansende dino’s

Uit bodemonderzoek blijkt dat sommige vleesetende dinosauriërs een paringsdans deden. Hierbij schraapten ze onder andere over de grond, zodat ze hun vaardigheden voor het graven van een nest konden laten zien. Het beeld dat ik in mijn hoofd kreeg, bestond uit T-rexen die de macarena doen. Op zich zou het kunnen, dat geschraap kan best bij iets anders horen.

Door kieskeurigheid uitgestorven

De grootste apensoort die ooit heeft bestaan (drie meter hoog), at vrijwel alleen maar fruit. Helaas voor de Gigantopethicus kwam er een ijstijd, dus er was nauwelijks meer fruit te vinden. In plaats van iets anders te proberen, stierf deze soort uit.

Aardappels – vers van Mars?

NASA heeft plannen om aardappels te gaan kweken op Mars. Blijkbaar bevat de lucht daar zoveel CO2 dat de omstandigheden er waarschijnlijk nog beter voor de plantjes zijn dan hier, hoewel de aardappels die stoffen door de dunne atmosfeer slechter op kunnen nemen. Inmiddels worden er proeven gedaan met een Peruaanse kwekerij met vergelijkbare omstandigheden. Op zich wel leuk, maar die aardappels zijn toch niet goed meer als ze eindelijk hier zijn?

Weer een mogelijk bewoonbare planeet

De Wolf1061c ligt op een luttele veertien lichtjaar vanaf hier. Mocht je niet weten hoe ver een lichtjaar is, dat is de afstand waar licht een jaar over doet om te overbruggen. Licht gaat met een snelheid van 300.000.000 m/s. Gelukkig is het wel iets dichterbij dan de vorige, mogelijk bewoonbare planeet, die ligt op 22 lichtjaar afstand.

Headbangende bijen

Door driehonderdvijftig keer per seconde tegen een bloem te headbangen, lukt het een Australische bijensoort om extra veel stuifmeel te verzamelen. Apart.

Deze feitjes komen van www.nu.nl.

Advertenties

8 gedachtes over “Maffe onderzoeksfeitjes #3 – Headbangbij, bintjes van Mars en dansende dino’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.