Leer iets nieuws

CIMG3165

Nieuwe dingen leren is goed voor je, volgens wetenschappelijk onderzoek. Van ‘voor de leuk’ tot enorm handig. Het hoeft helemaal niet zo veel tijd te kosten, een paar minuten per dag of slechts één keer oefenen is al prima. Wat kun je dan eigenlijk leren?

 

Gebarentaal

Een andere taal leren neemt veel tijd in beslag en grammatica en spelling zijn ook niet echt super. Gebarentaal daarentegen is heel logisch en leuk om te leren. Ik ben op het moment bezig met ‘Learn ASL in 31 days’ van Rochelle Barlow. De lessen zijn vrij kort en goed te volgen. Je kunt natuurlijk ook Nederlandse gebarentaal doen, net wat je wilt.

 

Je oren bewegen

Nooit geweten dat je dat kunt leren, maar blijkbaar is het mogelijk. Er is wel haast bij, want hoe langer je je oorspieren niet gebruikt, des te groter de kans is dat ze onbruikbaar worden. Ga voor de spiegel staan en probeer het gewoon! Nu heb je misschien geen idee wat je nu precies moet doen, maar in het begin helpt het om je mondhoek omhoog te trekken en verbaasd te kijken. Je oor zal dan heel minimaal bewegen, maar met een beetje oefening wordt dat steeds meer. Op een gegeven moment kun je je oren volledig zelfstandig laten bewegen. Misschien niet echt nuttig, maar wel leuk om te proberen. Je kunt ook leren hoe je één wenkbrauw tegelijk optrekt, houd daarvoor de andere wenkbrauw vast tijdens het bewegen.

Reanimeren

Erg nuttig, je weet maar nooit hoe je iemands leven kunt redden door dit te leren. Op veel plaatsen worden er reanimatiecursussen gegeven. Een volledige EHBO-cursus kan natuurlijk ook.

Koken

Zelfs als je al kunt koken, zijn er altijd technieken die je nog nooit gebruikt hebt. Wel eens vis gefileerd? Probeer het eens! Mocht je nu nog niet zover zijn, zoek dan een eenvoudig recept op en maak het. Denk niet meteen dat iets moeilijk is, groente koken is bijvoorbeeld bijna het simpelste wat er is (snijden – met laag water in pan – laten koken – lager zetten – 15-20 minuten laten staan, tenzij het bladgroente is). Koken mag natuurlijk ook bakken zijn, taart of iets dergelijks.

Band plakken/verwisselen

Om eerlijk te zijn heb ik echt geen idee wat ik zou moeten doen bij een lekker band, behalve de fietsenmaker bellen. Je hoopt deze vaardigheid nooit nodig te hebben, maar als je band het dan toch begeeft, kun je meteen handelen.

Simpel naaiwerk

Losse knopen en gesprongen steken hoeven geen reden te zijn voor een tripje naar de stomerij. Natuurlijk, als het een delicaat stofje is, kun je het beter niet zelf doen, maar een knoop aanzetten is erg eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een naald en draad in ongeveer dezelfde kleur als de kleding. De rest wijst voor zich.

Wat heb jij voor het laatst geleerd?

 

Advertenties

2 gedachtes over “Leer iets nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.