Recepten

Najaarsontbijt (of lunch, snack, nagerecht…)

CIMG3220

Nu het buiten steeds meer afkoelt, is het lekker om de dag te beginnen met een warm ontbijt. Of lunch. Of snack. Of dessert.

Op de foto hierboven ziet het er wat minder aantrekkelijk uit, maar wat vooral geweldig hieraan is, is de geur. De zacht geworden honing met kaneel… Heerlijk.

Wat heb je nodig voor één portie?

  • 1 appel
  • 1 handje rozijnen
  • 1 à 2 grote eetlepel(s) pompoenpitten/zonnebloempitten, wat je lekker vindt
  • 2 eetlepels havermoutvlokken
  • 2 eetlepels honing
  • Een scheut melk
  • Boter om de appel in te bakken
  • Kaneel naar smaak
  • Eventueel yoghurt

Voor de veganistische variant

  • Appelstroop in plaats van honing
  • Sojamelk/water in plaats van gewone melk (wanneer je water neemt, zou ik wat meer smaakmakers als stroop en kaneel toevoegen)
  • Sojayoghurt in plaats van gewone yoghurt
  • Plantaardige boter of olie

Wat moet je doen?

  1. Smelt de boter en snijd de appel in kleine stukjes. Bak de appel met kaneel op redelijk hoog vuur. Als de appel zacht begint te worden (dit kun je testen door erin te prikken), kun je het vuur laag zetten.
  2. Voeg de rozijnen, pitten, havermoutvlokken, honing en melk toe en laat dit pruttelen tot bijna alle melk is opgenomen door de havermout. Toen ik dit maakte had ik een laag melk van een halve centimeter nodig bij een pan met ∅ 15 cm.*
  3. In principe is het gerecht nu af. Je kunt het zo eten of met een scheut yoghurt.

Eet smakelijk!

*Het oppervlak van de pan is dus πr² = π ⋅ 7,5² ≈ 177 cm² . De totale hoeveelheid melk is 177 ⋅ 0,5 = 88,5 cm³, ofwel 88,5 mL melk.

Advertenties

4 thoughts on “Najaarsontbijt (of lunch, snack, nagerecht…)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s