Wat een chaoot nodig heeft

CIMG2959

Inpakken, deadlines halen, stofzuigen en het moet eigenlijk allemaal tegelijk. Nu. Hoe breng je als chaoot een beetje orde terug in de chaos?

Stalk jezelf met wat je moet doen

Laat overal post-its achter, leg de stofzuiger voor de koelkast, neem een heel groot whiteboard en schrijf ook een aparte to do list. Zo kun je er écht niet meer omheen.

Besteed taken uit

Misschien een beetje lui, maar als iemand anders die berg afwas wegwerkt, kun jij ondertussen Heel Belangrijke dingen doen.

Tijd voor jezelf

Dit lees je wel vaker, ‘neem tijd voor jezelf’, terwijl die tijd er vaak niet meer is. Je kunt wél iets tegelijkertijd doen, zoals een vriendin bellen tijdens het opruimen.

Bedenkt waarom het moet

Wat is de reden dat je een bepaalde taak af moet hebben? Als het van je werk of school is, kun je er weinig aan doen, maar alle andere dingen kun je waarschijnlijk wel even uitstellen. Dat is eigenlijk niet het beste wat je kunt doen (van uitstel komt afstel), alleen je kunt jezelf wel zo verlichting geven.

CIMG2961

Weet wat wanneer moet

Maak een lijst met alles wat je moet doen. Ook de dingen die op zich geen haast hebben, moeten op die lijst. Schrijf vervolgens per taak een einddatum op. Geef met markeerstiften aan hoe snel het af moet: roze is bij mij bijvoorbeeld zo snel mogelijk (morgen of overmorgen), oranje de dagen erna en ga zo maar door. Zo zie je meteen hoeveel haast iets heeft.

 

Werk met kleurtjes

Markeerstiften en gekleurde labels helpen enorm bij het onthouden van dingen. Je kunt je hersenen leren om de kleur te linken aan bepaalde categorieën. Doe daar je voordeel mee!

Automatiseer de boel

Oké, het is niet heel haalbaar om het hele huis vol te zetten met robotstofzuigers, maar je kunt apparaten gebruiken om dingen sneller of soepeler te laten gaan. Je kunt een stuk tekst bijvoorbeeld zelf typen, maar op internet kun je misschien ook wel iets nuttigs vinden. In verband met plagiaat kun je het ook in je eigen woorden zetten.

Neem één planner

Losse to do lijstjes kun je makkelijk kwijtraken, dus neem een planner waar je alles in kwijt kunt. Hema heeft planners (zoals bovenaan dit artikel) met een weekindeling, losse to do list, ruimte voor notities en een leeg vakje.

Blijf het proberen

Lukt het niet om een gewoonte aan te leren, zoals een planner bijhouden? Blijf het dan proberen. Het schijnt dat je 21 dagen nodig hebt om een gewoonte te blijven doen. Helemaal niet raar dat het in de eerste paar dagen een beetje in de soep loopt.

Dit was alweer mijn honderdste bericht! 100… De tijd vliegt.

 

Advertenties

6 gedachtes over “Wat een chaoot nodig heeft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.