Suikerziekte ~ Toen, nu en straks

CIMG2926

Hoe ging het vroeger als je suikerziekte had? Is er kans op genezing in de toekomst? Je leest het in deze post.

Waarschijnlijk bestaat suikerziekte al zolang er mensen zijn. Men herkende het alleen pas veel later. In de prehistorie werden zieken vaak aan hun lot overgelaten (want ja, ze konden toch niets nuttigs meer en gaven oponthoud) en ging de rest vrolijk verder met mammoeten kietelen. Pas in de tijd van de Romeinen werd de ziekte voor het eerst beschreven. Ze noemden het ‘diabetes mellitus’, wat letterlijk ‘fontein van honing’ betekent. Het werd deze naam, omdat ze erachter kwamen dat de urine van mensen met dezelfde ziekteverschijnselen zoet smaakte. Jammie!

Goed, er was inmiddels een naam, maar een medicijn hadden ze niet. Men kwam er op een gegeven moment wel achter dat een dieet met zo min mogelijk suiker hielp. Het gaat eigenlijk om koolhydraten, maar dat konden ze toen nog niet weten. Een écht werkend middel kwam pas veel later, toen men ontdekte dat insuline van varkens de ziekteverschijnselen tijdelijk liet verdwijnen. Er waren niet veel mensen die toegang hiertoe hadden, want het was nu eenmaal veel gedoe om a) de varkens te vangen en b) de insuline er zo zuiver mogelijk uit te halen.

Gelukkig vond men in de tweede helft van de vorige eeuw synthetische insuline uit, iets wat nog steeds gebruikt wordt. Voor diabetes type 1 is er grofweg de keuze tussen injecteren met een insulinepen of toedienen met een insulinepomp. De tweede kwam wat later, maar liet de eerste nog niet verdwijnen.

Kan het dan nu genezen worden? Nee. Nog steeds niet. Er zijn wel meerdere middelen ontwikkelt en getest, maar die maakten de proefpersonen nog zieker, tot kanker aan toe. Als ik me niet vergis, is er wel het een en ander dat tot nu toe goede resultaten geeft, maar dat zit nog in de testfase. Naast medicijnen is er ook geprobeerd of je de alvleesklier (het orgaan dat bij type 1 diabetes geen insuline maakt) ook kunt reanimeren. Dit bleek niet echt succesvol.

Een betere oplossing lijkt de kunstalvleesklier. Waarom het orgaan tot leven wekken, als je het ook kunt vervangen door een machine? Het lijkt op een insulinepomp, maar het kan ook je bloedglucose meten en glucagon toedienen als je te laag zit (= te lage bloedglucose). Een klein nadeel is dat er vier (!) naalden met slangetjes aan zitten, hoewel je er verder niets aan hoeft te doen. Het is alleen nog wachten tot wanneer ze op de markt komen, wat vermoedelijk over een paar jaar is. Best snel, vind ik. Waarschijnlijk worden ze eerst niet verzekerd, maar dat zien we dan wel weer.

Heb je vragen over suikerziekte? Laat het me weten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.