Het roer dat niet om kan

CIMG2859
S
oms heb je van die vragen. Vragen waar je heel diepzinnig over kunt worden.

Als kind droom je vaak al van een bepaald beroep. Meestal brandweerman/-vrouw, prinses of dolfijnentrainer. Zonder zorgen ga je naar school. Hoe je precies prinses moet worden weet je niet, maar dat maakt niet uit. Je ziet het vanzelf wel.

Vervolgens ga je naar de middelbare school en dan wordt het al vrij serieus. Het begint al met je schoolkeuze. Wordt het nu havo, vwo of vmbo? Op zich zou je zelfs met vmbo kunnen studeren, dus wat je ook doet, het heeft nog niet een enorme invloed.

Totdat je een profiel moet kiezen. Voor een vervolgopleiding moet je vaak bepaalde vakken hebben, dus je moet een weloverwogen keuze maken. De studie va je dromen vraagt misschien vakken waar je nachtmerries van krijgt.

Na je studie moet je toch wel een baan hebben uitgezocht. Je werkt, ontmoet misschien een partner, wellicht krijg je kinderen, je werkt nog meer en je gaat met pensioen.

Wat ik met het bovenstaande wil zeggen? Keuze. Het terugkerende woord. Hoeveel valt er nu eigenlijk te kiezen? Je kiest een middelbare school, maar je moet naar school. Je kiest een studie, maar je moet wel een diploma hebben om te werken. Je kiest wel een baan, maar je moet wel werk hebben om te leven.

Stel nu dat je besluit om kluizenaar te worden en met een paar schapen op te heide te wonen. Geen contact met de buitenwereld, iedere dag doe je waar je zin in hebt. Dat kan feitelijk niet. Je woont in een land (de hele wereld is al bezet), dus je kan niet steeds belasting ontduiken. Voor het betalen daarvan heb je geld nodig en ga zo maar door.

Iets minder drastisch dan kluizenaar worden, is een jaar op wereldreis gaan. Je kunt er wel zin hebben, maar er is een berg dingen die jou bijna probeert te weerhouden van de trip.

Misschien een beetje zware materie voor het weekend, maar ik wil alleen maar zeggen dat keuze niet altijd jouw keuze is. Ik denk dat dat niet eens erg is. Stel je voor dat je alles kon kiezen, dat zou toch ook enorm stressvol en vermoeiend zijn?

Fijn weekend!

Advertenties

2 gedachtes over “Het roer dat niet om kan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.