Karamel-chocoladetaart deluxe

CIMG2512
Chocolade? Gezouten karamel? Koekbodem? Check. Deze taart is top.

Ik maakte deze taart al een paar maanden terug, voor Oud en Nieuw. Hij mislukte grandioos of nou ja, de karamel was keihard geworden. Erg zonde, want het idee is goed. Ik heb wat geknutseld aan het recept en toen kwam er dit uit. Enjoy! 

Het originele recept komt uit het boek ‘Taarten bakken en versieren’ van Laura Kieft.

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:

  • 120 gram boter
  • 55 gram suiker
  • Snufje zout
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder)
  • Vanillearoma naar smaak (kleine eetlepel of zoiets)

Voor de vulling:

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • Handje ongezouten nootjes
  • Snufje zout

Voor de topping:

  • 200 gram pure chocolade (melk kan ook, dan wordt de taart nog zoeter)
  • Eetlepel boter (niet een grote bult, eerder bijna afgestreken)

De paarse ingrediënten kunnen worden weggelaten, maar maken de taart wel extra lekker.

Wat moet je doen?

  1. Leg het blik gecondenseerde melk in een pan met water. Het blik moet onder water staan, anders ontploft ‘ie.
  2. Breng het water aan de kook. Zet het vuur daarna lager, maar zorg ervoor dat het water blijft bubbelen. Dit laat je drie uur lang staan pruttelen.
  3. Na de drie uur moet het blik in het water afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  5. Smelt de boter voor de bodem in een pannetje. Haal de pan van het vuur als de boter gesmolten is. Meng dan het bakmeel, suiker, zout en vanillearoma door de gesmolten boter.
  6. Spreid het mengsel uit over de bodem van een ingevette bakvorm (24 of 26 cm). Prik er gaatjes in als je zin hebt. Zet de bodem in de oven, na 20 minuten is deze gaar. Laat hem goed afkoelen.
    CIMG2496
  7. Maak het blik gecondenseerde melk open als je het met je handen beet kunt pakken. Voeg een snufje zout toe en roer het door. Smeer vervolgens de karamel (dat is de melk nu geworden) uit over de bodem.
  8. Verdeel de nootjes over de taart. Laat de hele taart nu afkoelen.
    CIMG2497
  9. Breek voor de topping de chocolade in stukjes en smelt het au bain marie met de boter. Dit wil zeggen dat je een schaaltje met de chocolade boven een pan halfkokend water zet, zonder dat het schaaltje het water raakt.
  10. Verdeel de gesmolten chocolade over de afgekoelde taart. Laat (alweer) afkoelen. Dan kun je eindelijk de taart eten.

Tips

  • Lik alle lepels af.
  • Bewaar niet te lang. Dat gaat je namelijk niet lukken.

Dit is ook heel geschikt voor verjaardagen. Je kunt hem een aantal dagen van tevoren maken. Ik ga hem zeker ook maken voor wanneer ik mijn verjaardag vier. Op mijn verjaardag zelf (9 maart) gaat dat helaas niet lukken, maar ik kijk echt uit naar de volgende keer dat ik hem kan maken.

Fijn weekend!

Advertenties

4 thoughts on “Karamel-chocoladetaart deluxe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s