Snelcursus suikerziekte

CIMG1778

 

Zoals je al in dit artikel kon lezen, heb ik suikerziekte. Ik las dat mensen er graag wat meer over willen horen, dus bij deze.

Wat is suikerziekte nu precies?

Suikerziekte is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat je afweersysteem je eigen cellen aanvalt. In dit geval zijn de insulineproducerende cellen in je alvleesklier de pineut. Zonder insuline kan je lichaam geen glucose (= alle stoffen die in suiker om worden gezet) meer verwerken, daardoor wordt je ziek. Zonder insuline kan je uiteindelijk bewusteloos raken en vul maar in.
Er zijn meerdere soorten, maar type 1 en 2 komen het meeste voor. Bij type 1 produceert je alvleesklier geen insuline meer, dus je bent volledig afhankelijk van insuline. Bij type 2 produceert je alvleesklier te weinig insuline.

Wat doe je eraan?

Van type 1 kun je niet genezen, het is chronisch. Dit betekent dat je iedere dag insuline gebruikt. Daarvoor meet je het glucosegehalte in je bloed en aan de hand daarvan bepaal je hoeveel insuline je toedient. Dat kan met een pen of een pomp. Ik heb zelf een pomp. Bij type 2 verschilt het heel erg per persoon, maar meestal helpen pillen en opletten met eten en bewegen.

Het hypo/hyperverhaal

Behalve het gebruik van insuline, heb je er niet enorm veel last van, de bijwerkingen daar gelaten. Het meest vervelende zijn hypo’s en hypers (of eigenlijk hypodistrofie en hyperdistrofie – maar dan haak je meteen af). Bij een hypo heb je te weinig suiker in je bloed, minder dan 4 mmol/L, bijvoorbeeld door veel beweging en weinig eten. Een hypo los je op door iets van Dextro (ja, dat is een medicijn) te eten, samen met koekjes, brood of iets anders met koolhydraten. Een hyper is het tegenovergestelde, er zit dan meer dan 15 mmol/L glucose in je bloed. Je verhelpt het met insuline.
Van deze twee in de hypo het gevaarlijkst. Een lichte hypo veroorzaakt duizeligheid, bleekheid en een enorme honger (uitvinding van je hersenen). Als je niet snel genoeg eet, val je flauw en kan je in coma raken. Je kunt je voorstellen dat ik altijd een monstervoorraad aan eten mee heb.

Zo, ik hoop dat het niet een information overload is! Ik heb nog een post in de planning staan hierover, die kunnen jullie over een week of twee à drie verwachten. O ja, de meeste insulinepompen hebben geen snor, maar hij paste te perfect.

Wil je nog iets weten? Laat je vragen gerust achter in de comments!
Advertenties

2 gedachtes over “Snelcursus suikerziekte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.