Tips ~ Opruimen

Daar is ‘ie dan: mijn eerste post, over opruimen. Het liefste wil je dat tot het laatste moment uitstellen, maar als je alles kwijt bent, zul je er toch aan moeten geloven. Het is belangrijk om te weten dat er geen ultieme tips zijn, iedereen heeft baat bij een andere oplossing. In dit artikel schrijf ik hoe het voor mij werkt en, ook niet onbelangrijk, hoe het minder vervelend is om te doen.

Wat je nodig hebt:
  • Vuilniszakken (en eventueel een emmer sop en een stofzuiger).
  • Een radio.
  • Tijd! Als je even snel op wil ruimen, kun je later niets terug vinden.
En dan… Aan de slag!

  1. Zet muziek aan. Kies daarbij voor de radio, want je telefoon is een bron van afleiding en je kunt beter niet onderbroken worden. Doe ook het licht aan of doe je gordijnen goed open. Zorg ervoor dat niemand je kan storen, zowel offline als online.
  2. Opruimen is weggooien. Neem je vuilniszak en ga alle stapels, kasten en planken na. Wat je niet hebt, hoef je later ook niet meer op te ruimen. Kijk uit dat je bij deze stap niet te veel tijd besteedt aan bedenken of iets weg kan. Meestal is het zo dat als je iets lang niet gebruikt hebt (bijvoorbeeld twee maanden), je het niet nodig hebt. Een tijdschrift hoef je dus niet helemaal door te lezen voordat je besluit om hem wel of niet weg te doen.
  3. Bij stap 2 kom je vast ook dingen tegen die helemaal niet in de kamer horen waar je bezig bent. Maak stapels van die dingen per kamer waar ze eigenlijk horen. Dit doe je vervolgens ook met spullen die eigenlijk in een bepaalde kast of mand horen.
  4. Ruim eerst de plaats op waar je de voorwerpen op wilt bergen. Stel dat je kleding op wilt ruimen, haal dan eerst de plank leeg en maak hem schoon.
  5. Stel ondertussen uitdagingen voor jezelf. Als je muziek luistert, kun je proberen om een plank te doen voordat het volgende nummer begint. Je zal zien dat het opruimen daardoor veel sneller gaat.
  6. Stofzuig de ruimte als dat nodig is.
Maar, hoe houdt je het bij?

Het opruimen zelf is niet heel ingewikkeld, maar het bijhouden ervan is lastiger. Wanneer je niet veel tijd hebt, gooi je iets ‘tijdelijk’ neer en dan kom je het weken later pas weer tegen. In deze situatie heb je maar twee opties: óf je maakt tijd, óf je maakt het opruimen makkelijker. Neem bijvoorbeeld een mand voor kleding en een vakjessysteem voor make-up. Kijk wel uit met te veel opbergsystemen. Het is namelijk niet handig om een enorme stapel dozen om te spitten omdat je iets uit de onderste nodig had.
Een ander probleem is dat je nu eenmaal van die spullen hebt die nergens bij lijken te horen. Spullen die je daarom maar rond laat slingeren, omdat ze geen vaste plaats hebben. Pak een doos, gooi ze er allemaal in en zet het op een plek waar je ze snel tegenkomt. Zo’n bak kun je ook gebruiken voor spullen die je even snel kwijt moet. Eens in de week zoek je hem uit en zet je hem weer in het zicht.

Ik hoop dat dit helpt! Bedankt voor het lezen. Als je suggesties hebt, laat ze gerust achter bij de comments.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s